Министър Петър Чобанов. Архив Булфото

Правителството упълномощи финансовия министър Петър Чобанов да предприеме действия за поемането на нов външен дълг. Финансовото министерство ще подготвя емитирането на държавни ценни книжа на международните капиталови пазари.

Поемането на външен държавен дълг е предвидено в Закона за държавния бюджет за 2014 г. С него ще бъде рефинансиран падежиращ през 2014 г. дълг от предходни години. Новият дълг ще послужи и за префинансиране на падежиращите на 15 януари 2015 г. глобални облигации на България в размер на 1,086 млрд. щ.д., емитирани през 2002 г.

Както Dnes.bg писа, според календара за емисионната политика на финансовото министерство през 2014 г. от външни пазари ще се търсят 3 млрд. лв. На вътрешния ще бъдат емитирани държавни ценни книжа (ДЦК) за 1,2 млрд. лв.

По закон тази година ведомството може да поеме до 4,4 млрд. лв. нов дълг. От тях 1,3 млрд. лв. са за изплащане на падежиращи стари заеми, а 1,7 млрд. лв. - за посрещане на падежа на втората част от дълга “Велчев” през януари 2015 г.  С оставащите 1,4 млрд. лв. до разрешеното ниво ще се покрива бюджетен дефицит.

С решение от днес правителството стартира и бюджетната процедура за 2015 г. Решението за бюджетната процедура определя етапите, сроковете, разпределението на отговорностите и изискванията за съставянето на средносрочната бюджетна прогноза и на проекта на държавния бюджет.

Процедурата за 2015 г. е разделена на два основни етапа. Първият приключва през април с приемане от Министерския съвет на решение за одобряване на средносрочната бюджетна прогноза за периода 2015-2017 г. и за одобряване на актуализация на Стратегията за управление на държавния дълг.

Вторият етап на процедурата приключва в края на октомври с одобряването от правителството на законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2015 г. и на актуализираната средносрочна бюджетна прогноза, която представлява мотиви към законопроекта. Според друго решение на кабинета България ще има договорни отношения с трите най-големи рейтингови агенции.

Министерският съвет упълномощи министъра на финансите да подпише ново споразумение за държавен рейтинг между България и международната рейтингова агенция „Fitch Ratings Ltd.”. С него се възстановяват прекратените през 2010 г. взаимоотношения между страните. Наличието на кредитни рейтинги, присъдени от международно признати рейтингови агенции, е ключово условие за обезпечаване достъпа на страната ни до международните капиталови пазари, изтъкват управляващите.

Към момента България поддържа договорни отношения с рейтинговите агенции Moody’s и Standard and Poor’s. С поставянето на независима оценка паралелно от трите най-големи рейтингови агенции се очаква да се осигури по-голяма съпоставимост и обективност на поставяните рейтинги на страната ни.
Правителството възложи на министъра на финансите да подпише необходимите документи за продължаване на договорните отношения на България и Standard and Poor’s.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase