Снимка: Reuters

Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ, която се занимава с електронно разузнаване, и британският й аналог са разработили специални методи, които им позволяват да събират информация за собствениците на смартфони чрез популярни приложения, съобщиха в. "Ню Йорк таймс" и "Гардиън", които разполагат с документи на бившия сътрудник на АНС Едуард Сноудън.

Според данни на изданията, сътрудничеството между американското и британското разузнаване в събирането и съхраняването на лични данни на собственици на смартфони е започнало през 2007 година. Първоначално тази програма е разпространявала чрез няколко десетки приложения, но оттогава била разширена.

Сега тя включва популярни социални мрежи като Facebook, Flickr, Linkedin, Twitter, а също и много игри като Angry Birds.

"Ню Йорк таймс" отбелязва, че чрез тези приложения спецслужбите могат да получат достъп до списъка с контактите на собственика на смартфона и информация за неговите разговори, както и да научат неговата възраст, пол и какви са политическите му възгледи, цитира БТА.

Говорителят на Белия дом Джей Карни, помолен да коментира тези информации, отговори, че американските разузнавателни служби следят само хората, които представляват заплаха за сигурността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase