Снимка: архив, БулФото
fallback

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция на „Енерго Про“ за над 266 хил. лв. заради злоупотреба с господстващо положение.

Електроразпределителното дружество е забавило достъпа на фотоволтаична централа, намираща се в община Добрич, за периода от 7 септември 2010 година до 10 август 2011 година. Разрешението за ползване пък е от 13 март 2012 година.

Жалбата е подадена в края на 2012 година от компанията „В2М“, собственик на централата, става ясно от съобщението на регулатора.

От компанията посочват, че ако договорът за присъединяване към мрежата е бил подписан през 2010 година, цената за изкупуване на енергията от централата би била 728,29 лева без ДДС. Заради забавянето обаче цената за изкупуване вече е 485,60 лева без ДДС.

Освен това с промените в Закона за енергията от възобновяеми източници се намалява и срокът за изкупуване на енергията – от 25 на 20 години. Така имуществената вреда, нанесена на фирмата, се изчислява на 20 млн. лева, се казва още в жалбата на „В2М“.

От КЗК са установили, че Националната електрическа компания (НЕК) е изпратила  договора за присъединяване на ВЕИ-централата към мрежата.

Причината за забавянето обаче не е анализирана, а фокусът е насочен само към резултата – забавяне на присъединяването, коментират от своя страна от електроразпределителното дружество.
От компанията обясняват забавянето с конкретизиране на договора за „В2М“ с НЕК и посочват, че е имало забавяне в отговорите от държавната компания.

„Енерго Про“ посочва още, че при подписания договор спорни клаузи са били преформулирани според тяхното предложение, което те считат за доказателство, че възраженията им са имали основание.

Въпреки тези обяснения от КЗК не установяват, че има обективни причини за поведението на дружеството и определят, че „Енерго Про“ злоупотребяват с господстващо положение, с което е затруднен достъпът до пазара.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Цветан

преди 10 години

До КойЦитат "В2М" кой стой зад тази измислена компания? Или компанията е на наши ора?Абе пич, ти малууумен ли си? Ощетили са инветитора с 20млн лева и му блащат 200хил. Четеш ли изобщо?!

7

Докурленков

преди 10 години

До EUSSR... Само искам да допълня нещо и не искам да те обидя защото звучиш в стил това правителство си върши работата... Но уви тази мафия за която ти говориш която е подкупила КЗК нали така твърдиш? Е Същата Мафия която ни управлява драги мой.. ДПС и БСП..Бисеров с прането на пари с ВЕИ централи е жалък пример.. Сиреч изложи се адски и не се усещаш как плюеш по твоите. Аман от Бастуни.

6

EUSSR

преди 10 години

Те това е: И КЗК се предаде на ВЕИ мафията. Нема отърване от ТИЯ! Не стига, че прибират по 750 000 000 лв. годишно само за 3 % от произведения ток, че за 20 години българския пенсионер ще им плати 15 000 000 000 лв., а сега и разни корумпирани комисийки ще им пълни гушката. Добре прави правителството с ДКЕВР: На всеки 6 месеца нова комисия. Тамън ВЕИ мафиата успява да подкупи действащата комисия и те вземат та я сменят. Така трябва да се действа с всяка комисия, особено с КЗК.

fallback