Рафик Харири. Снимка: архив, Reuters

Съдебният процес срещу четирима членове на Хизбула, обвинени за убийството през 2005 г. на бившия ливански премиер Рафик Харири, започна днес в специалния трибунал в Хага в тяхно отсъствие, засенчен от войната в Сирия и насилието в Ливан, предаде Франс прес.

Девет години след атентата, довел до изтеглянето на сирийските сили от Ливан след 30-годишно военно присъствие, и три години след началото на конфликта в Сирия, прокурорите най-сетне ще започнат да представят своите уличаващи доказателства.

Създаден през 2007 г. от Съвета за сигурност на ООН по искане на Ливан, за да съди отговорните за атентата, специалният трибунал за Ливан ще трябва да се примири с отсъствието на обвиняемите, които все още се укриват въпреки международните заповеди за арест.

Според обвинението Мустафа Бадредин, на 52 години, и Салим Аяш, на 50 години, са подготвили и изпълнили плана, довел до смъртта на бившия премиер и на още 22 души, сред които и извършителят на атентата, на 14 февруари 2005 г. в Бейрут. 226
души бяха ранени при атаката с камион бомба, взривен на крайбрежната улица, когато Харири се прибира към дома си с брониран автомобил. Експлозията е с тротилов еквивалент от 2,5 тона.

Други двама мъже, Хусейн Онейси, на 39 години, и Асад Сабра, на 37 години, са обвинени, че са заснели фалшив видеозапис, за да поемат отговорност от името на фиктивна групировка – "Победа и джихад във Велика Сирия" (Билад аш Шам). Те предоставили видеокасетата на "Ал Джазира".

Обвинението разчита да призове осем свидетели след встъпителната пледоария днес и утре и възнамерява да докаже вината на подсъдимите чрез косвени доказателства - комуникациите между няколко мобилни телефона, които им принадлежали.

Обвинението срещу пети заподозрян, Хасан Хабиб Мерхи, бе повдигнато на 10 октомври, посочва БТА.

Синът на Рафик Харири и бивш премиер Саад Харири, заместник-председателят на ливанския парламент Фарид Макари и депутатът Маруан Хамадех, които оцеляха при атентат с кола бомба през 2007 г., присъстваха на откриването на заседанието, съобщи
ДПА.

Саад Харири каза на семействата на жертвите, които също ще бъдат в съда, че днес "е исторически ден и отгръща нова страница за правосъдието в Ливан".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase