Снимка: архив, Reuters

Русия експулсира американски журналист за първи път след края на Студената война, съобщава в днешния си брой британският вестник "Гардиън".

Дейвид Сатър, бивш кореспондент на британския вестник "Файненшъл таймс" и автор на три добре приети книги за Русия и Съветския съюз, е бил уведомен на Коледа, че му е наложена забрана да пребивава в страната.

Сатър бил базиран в Москва от септември. През декември той пътувал до украинската столица Киев, за да поднови визата си, но руски дипломат му прочел предварително подготвено изявление със следното съдържание: "Компетентните органи решиха, че вашето присъствие на територията на Руската федерация е нежелано. Забранено ви е да влизате в Русия."

Под "компетентните органи" се има предвид Федералната служба за сигурност (ФСС), могъщата агенция на президента Владимир Путин за вътрешен шпионаж и контраразузнаване, отбелязва "Гардиън".

Още по темата

Посланикът на САЩ в Москва Майкъл Макфол поставил въпроса за експулсирането на Дейвид Сатър пред руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.  Американското посолство е излязло с дипломатически протест и е поискало обяснения, каквито руските власти са отказали да дадат.

"Гардиън" определя експулсирането на Сатър като изненадващо. То идва броени седмици, след като руският президент амнистира няколко известни политически затворници, сред които бившият олигарх Михаил Ходорковски, 30 активисти на международната природозащитна организация "Грийнпийс" и две момичета от руската пънк група "Пуси райът". Този ход бе възприет масово като опит за подобряване на имиджа на Русия в навечерието на Зимните олимпийски игри, на които страната ще бъде домакин следващия месец.

Експулсирането на западни кореспонденти от Съветския съюз бе редовна практика по време на Студената война, коментира "Гардиън". Според британския вестник при управлението на Путин ФСС се е върнала към методите за сплашване на чуждестранни журналисти в стил КГБ.

66-годишният Сатър призова пред "Гардиън" от Лондон за незабавно вдигане на наложената му забрана за пребиваване в Русия. Той заяви, че не знае защо е бил експулсиран от страната, но допусна, че решението на ФСС може да е свързано с негови материали за бомбените експлозии в жилищни сгради в столицата Москва и два други руски града през 1999 г., при които бяха убити над 300 души.

Владимир Путин обвини за взривовете терористи от Чечения и ги използва като претекст за оправдаване на втората война в размирната руска кавказка република. Според Сатър обаче е възможно експлозиите да са били част от тайна операция на ФСС, чиято цел е била да увеличи популярността на Путин и да осигури избирането му за президент.

Експулсираният американски журналист освен това осъжда остро безкритичния според него подход на Белия дом към Кремъл. Правителството на президента на САЩ Барак Обама "се отнася към Русия като към нормална демократична страна, вместо да я третира като общество, доминирано от малка група, която гледа само своите интереси, както в материален, така и в политически план", смята Сатър.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase