Снимка: Investor.bg

През 2013 г. ипотечните кредити в българска валута са се утвърдили като предпочитан продукт от купувачите на жилища, прибегнали до външно финансиране на сделките, сочат данни на консултантската компания КредитЦентър.

„Все повече банки започваха постепенно да предлагат по-добри условия по левовите си кредити и в повечето от тях лихвите по кредитите в лева и евро бяха изравнени. Всичко това караше потребителите да се спират на родната валута, търсейки максимално изгодния заем“, посочва се в доклада на компанията за ипотечното кредитиране през декември и тенденциите, отчетени през 2013 г.

През декември 71% от изтеглените ипотечни кредити са били в българска валута. Най-висок дял на левовите ипотеки е отчетен във Варна – 83% от всички изтеглени заеми, В София този дял е 60%, а в Бургас и Пловдив – съответно 79% и 81%, сочат данните на компанията.

Средният размер на изтеглените през миналата година кредити е бил 33 165 евро. Между 26 и 35 години традиционно е възрастта на най-активните кредитополучатели, а най-предпочитаният размер на кредита – 30–50 хил. евро.

Същевременно през цялата 2013 г. се наблюдава тенденция на нежелание на българите да задлъжняват.
„Желанието на българина в момента е да има ниска или никаква задлъжнялост и спестени средства на депозит, за да се чувства спокоен и сигурен в тази по-трудна икономическа и политическа среда”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на компанията.

По-добра финансова култура на потребителите днес отчитат от консултантската компания и смятат, че това е важен етап за предстоящото развитие на кредитния пазар у нас. Немалко влияние за по-активния пазар на ипотечното кредитиране имаше и плавното подобряване на условията по заемите, което продължи през цялата година.

Предвид данните за сериозна задлъжнялост на част от европейските домакинства, картината у нас е много по-оптимистична, посочва се в доклада на компанията. От около 3 млн. домакинства у нас под 150 хил. от тях са закупили собствено жилище с кредит, като средното задължение е около 55 хил. лева, според данните на консултантите. „Това показва, че сериозни рискове пред този пазар у нас липсват и по-скоро го очаква нов подем на развитие през следващите години“, заключават експертите.

Още новини за пазара на имоти в България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase