Снимка: Investor.bg

Жилищният пазар в България продължава процеса по стабилизация. През третото тримесечие цените на жилищата у нас са се повишили с 0,93% спрямо второто тримесечие, когато отбелязаха ръст от 0,95%, сочат данни на онлайн изданието Global Property Guide.

На годишна база е регистрирано минимално понижение на цените от 0,21%, докато през третото тримесечие на миналата година годишният спад достигна 6,84%.

Страната ни отбелязва и известно покачване в общата класация на изданието – от 36-то място през второто тримесечие до 30-та позиция през третото.

Най-силен ръст на цените на жилищата в глобален план е отчетен в Дубай – 21,37% на годишна база и 6,48% за тримесечието. След като пазарът в емирството се срина заради дълговата криза, през последните месеци темповете на възстановяване се ускориха значително и анализатори дори се опасяват от нов балон на пазара на имоти в емирството.

Втората позиция в класацията е за Тайван, където е регистриран годишен ръст на цените на жилищата от 14,98%, а за тримесечието – 0,09%. Третата позиция е за столицата на Естония – Талин, където цените са отбелязали повишение от съответно 12,46% и 3,78%.

Първата десетка на най-бързо възстановяващите се пазари на жилища в света се допълва от Филипините, Германия, САЩ, Хонконг, Япония, Шанхай в Китай и Сао Пауло в Бразилия.

На дъното на класацията – т. е. страната с най-бърз темп на спад на цените на жилищата в света, отново се завръща Испания. Там е отчетен годишен спад на цените от 9,46% и за тримесечието – от 1,65%.

Още за пазара на имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase