Задържането на Хастара. Снимка МВР

Полицията задържа известен столичен автокрадец, съобщава МВР.  Операцията по линия „Престъпления, свързани с МПС” е проведена на 27 ноември от служители на СДВР.

А.К. на 29 години-Хастара е криминално проявен, регистриран за автокражби и осъждан, е задържан по обяд на адрес в кв. „Симеоново”.

Още по темата
Акцията е реализирана в резултат на упорито разследване на криминалистите, след като на 21 май 2012 г. при опит да бъде задържан той изблъска от пътя полицейската кола и успя да избяга с откраднат от него автомобил.

Впоследствие се оказа се, че с крадения джип ударил служебната кола на тогавашния шеф на ДАНС Константин Казаков.

Ден по-късно – 22 май, автоджамбазинът бе обявен за издирване, след като успял да се укрие от органите на реда.

В хода на предприетите действия криминалистите установили квартира в кв. „Симеоново“, наета под наем от Хастара, и на 27 ноември т.г. предприели операция по задържането му.  Малко по-късно същия ден в района на кв. „Абдовица“ е задържан и неговият съучастник - П.К. на 29 г., също криминално проявен и осъждан за наркотици.

След задържането на двамата е извършено претърсване на двата адреса. Там са намерени множество електронни устройства за преодоляване на защитите и запалване на автомобили, за заглушаване на радиосигнали, радиостанции, преносими компютри, мобилни телефони и сим карти. Иззети са инструменти за взломяване на автомобилни заключалки - тип тирбушони за изваждане на патронници, дистанционни за гаражни клетки и гаражи с ключове към тях, ключове за леки автомобили, демонтирани охранителни камери. В хода на допълнително проведени издирвателни действия столичните полицаи установиха местонахожденията на гаражи, в които били прибрани крадени луксозни автомобили.

Хастара е приведен в Софийския централен затвор за изтърпяване на 8-годишна присъда лишаване от свобода. Материалите по случая са докладвани в Софийска градска прокуратура. Работата по случая продължава.

Мъжът е стар познайник на полицията. При операция през  2009 г.  той бе задържан в момент на извършване на кражба на автомобил. Заедно с него в полицейския арест бяха отведени М.В. на 39 години и П.П. на 38 години -Пери.

При същата операция бяха арестувани и двама полицаи - помагачи на Хастара. Те подавали информация на престъпната група къде има паркирани подходящи за кражба автомобили. След това хората на подземния бос крадели луксозните возила, а униформените пък им съдействали да няма проблеми. За всеки откраднат автомобил те получавали по 800 лв.

Полицейските служители тогава също иззеха множество предмети, служещи за отключване на автомобили и преодоляване на алармени системи, както и два откраднати луксозни автомобила и 7 регистрационни табели на обявени за общодържавно издирване леки коли.

След доклад на материалите в прокуратурата Хастара и М.В. бяха привлечени като обвиняеми.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase