Снимка: Reuters

Четиринайсет души са загинали при рухването на покрива на търговски център в латвийската столица Рига, включително трима спасители. Над 30 души са ранени, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки говорител на министерството на вътрешните работи на Латвия. Двайсет и осем са откарани в болница.

Вчера вечерта към 18 часа местно време са рухнали една от стените на сградата и покривът. По-късно, когато започнало разчистването на терена, се е срутила още една стена. Площта на срутването е около 500 квадратни метра.

Латвийският държавен център за кръвопреливане се е обърнал с призив да се дарява кръв за пострадалите.

На мястото на трагедията работят около 400 спасители и полицаи. Докарана е допълнителна техника, за да се премахнат преградите, които не позволяват да се стигне до места, където се предполага, че може да има затрупани хора, вероятно около 30 души. Специалисти предупреждават, че при разчистването не трябва да се действа прибързано, тъй като отстраняването на една плоча може да доведе до рухване на цялата конструкция, а под нея още има хора.

Телевизиите показаха търговския център "Максима", заобиколен от пожарни коли и линейки. Спасителни екипи разчистват отломките в едноетажната сграда и изнасят с три крана бетонните парчета, за да могат пожарникарите да стигнат до затрупаните хора. Има опасения от ново срутване.

Латвийският премиер Валдис Домбровскис каза по телевизията, че спасителните работи ще продължат много часове. Причините за злополуката ще се разследват.

 "Ясно е, че е имало проблем с изпълнението на строителните  норми", каза министърът на вътрешните работи.

Според латвийски медии покривът се срутил около 18 ч., когато в градината върху него работели няколко души, а търговският център бил пълен с хора, посочва агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase