Снимка: Reuters

Полюсите на Слънцето се разменят, съобщи в. "Дейли телеграф". Това ще се случи във всеки момент. През август НАСА съобщи, че размяната на полюсите ще стане в срок от три-четири месеца, макар и да е невъзможно да се посочи точна дата.

Специалистите няма да знаят дали това е станало още три седмици, пише БТА. Размяната на полюсите ще се усети като вълни в цялата Слънчева система. Заради взаимодействието на слънчевото магнитно поле със земното е възможно увеличаване на северните сияния.

Възможно е да бъдат засегнати и електропреносните мрежи и GPS спътниците. Магнитното поле на Слънцето променя полярността си на всеки 11 години. Полюсите разменят местата си в кулминацията на слънчевия цикъл, когато се реорганизира "вътрешното магнитно динамо".

Точният вътрешен механизъм зад явлението още не е познат на специалистите, макар и магнитното поле на звездата ни да се наблюдава ежедневно от учите в обсерваторията "Уилкокс" на Станфордския университет. Това е четвъртата размяна на полюсите,следена от обсерваторията. За сравнение земните полюси не са се сменяли от 800 000 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase