Снимка: архив, Булфото

Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ наложи две санкции на обща стойност 571 хил. лева на компанията „Рубелла Бюти“ заради увреждане на доброто име на конкурент.

Производството е образувано по искане на „Ален Мак България“, което е мажоритарен собственик и член на Надзорния съвет в дружеството, изпаднало в несъстоятелност „Ален Мак“. Компанията се оплакала от писмо на „Рубелла Бюти“, изпратено до всички членове на Българската асоциация за етерични масла, парфюмерия и козметика.

В него изопачено са били представени факти, внушаващи, че „Ален Мак България“ извършва противозаконни действия поради подадени заявки от негова страна за регистрация на марки като тези, за които вече е поискало отмяна.

КЗК отбелязва, че няма установено нарушение от страна на „Ален Мак България“ и поради това счита писмото на „Рубелла“ като уронване на престижа.

Всъщност писмото до асоциацията не е първото действие на компанията срещу конкурента си. През февруари „Рубелла“ е изпратила писмо до своите партньори, в което посочва, че е официален собственик на всички търговски марки на обявеното в несъстоятелност „Ален Мак“. Компанията е изискала опаковките на тези продукти да бъдат доставяни единствено на тях.

Реално към тази дата дружеството все още не е титуляр на правото на собственост върху марките и така е заблудило своите партньори, посочват от КЗК.

"Рубелла" е една от големите компании у нас, произвеждаща различни серии козметични продукти. Компанията изнася продукцията си в Русия, ЕС, Балканите и Азия. Едни от най-разпознаваемите й брандове са "Дентал" и"Дева".


Икономически новини от България четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase