Снимка: архив, Dnes.bg
fallback

„Увеличението на минималната заплата ще тласне повече фирми към сивия сектор“, каза в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air Камен Колчев от Kонфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).
Според него не е ясно какви ще са ефектите от повишението на минималното възнаграждение. „Не сме съгласни, защото това означава повече разходи за бизнеса. Да, вероятно около 300 000 души ще получават фиш за по-висока заплата, но нетно те пак ще взимат същите пари, а работодателят им ще плаща повече за осигуровки“, посочи Колчев.

По думите му броят на наетите лица няма да се промени, просто доста от тях ще влязат в сивия сектор. „Считаме, че това не е здравословно за бизнеса, защото ще доведе до нелоялна конкуренция. Много предприемачи ще бъдат принудени или да затворят, или да минат в сивия сектор“, каза още експертът.

Oще по темата
Той уточни увеличението на минималната работна заплата няма да осигури повече доходи, но ще вкара в държавния бюджет повече приходи.

Според Kонфедерацията на работодателите и индустриалците в България е необходимо преразглеждане на политиката по отношение на помощите за безработица и да се помисли за повече мерки, които да насърчат почасовата и сезонната заетост.

„Повече възможности за гъвкаво работно време биха довели до намаляване на фирмите, които работят на черно“, уточни Калчев.

По думите му бизнес климатът е отражение на това как работи администрацията. „Очевидно е, че нашата не функционира добре, а за да се промени това, има нужда от реформи, които от своя страна ще доведат и до икономии, което пък би позволило да бъдат насочени повече средства за инвестиции“, поясни Камен Колчев.

Според него причината все още да няма работещо електронно правителство е, че управляващите от последните години нарочно спъват реализацията му, за да не се види колко много дублиращи се длъжности има във ведомствата и колко са неефективни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 10 години

абе,вашта мила ******а от конфедерацията.преди 24г. какви мижитурки бяхте ,бе?кой ви знаеше именцата?туй, че през криминалния български преход крадахте на воля не ви прави недосегаеми!ще плашите със сив сектор.ами национализация дали няма да ви се отрази по успокояващо?

33

Анонимен

преди 10 години

Аз съм *** и не знам че формалната такса за регистрация е 2 лева. Също и не знам че банките ще ми съдерат *** от лихви защото става само с 2 лева. Аз съм много успешен и ми пречат най-ниските данъци и заплати в европа, ако реша да ги платя изобщо. Аре бегайте мумии нещастни от тука с тез мрънканици за 20 лева че трябва да си купувам нови гуми за джипа, инвестирам в иновации все пак така ми заръчаха държавните агенции и служби ревете на тях.

32

Анонимен

преди 10 години

Всеки който смята че заплатата му е ниска му предлагам да си отвори фирма - струва 2 лева. Да си печели на воля а в допълнение да наеме 10 души и да им плаща по 2000 на месец! Аман от мрънкащи *** в тази държава!

fallback