Ангела Меркел. Снимка: Reuters
fallback

САЩ са следили телефонните разговори на 35 световни лидери - това показват класифицирани документи, разгласени от бившия сътрудник на американската Агенция за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън, съобщи Ройтерс, като се позова на британския в.  "Гардиън".

Според изнесените материали АНС се е сдобила с телефонните номера чрез служител на друго държавно ведомство на САЩ.

Oще по темата

От документите става ясно, че персоналът на Белия дом, Държавния департамент и Пентагона е бил призоваван да споделя данните за телефоните на чуждестранни политици.

Поверителен документ от октомври 2006 г. показва, че  американски служител е предоставил на АНС 200 телефонни номера, сред които тези на 35 световни лидери, чиито имена не се посочват.

Разкритията предполагат, че подслушването на световни лидери може да се окаже по-мащабно, отколкото се смяташе първоначално.

Те идват в момент, когато Германия иска отговори от САЩ във връзка с твърденията, че телефонът на канцлерката Ангела Меркел е бил подслушван. Въпросът е на път да помрачи срещата на Европейския съвет в Брюксел, отбелязва Ройтерс.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Сноудън

преди 10 години

Още едно доказателство, че CАЩ са световен жандарм и пред нищо не се спират

15

Анонимен

преди 10 години

ne usa a zeonistite

14

Атакист

преди 10 години

Европейски тъ*унгери.Не разбраха ли че който държи оръжието той има думата.Облякохте европейският съюз в розова хавлийка, и сега ви правят на маймуни.И какво ще направите! Ще се видите с французина да обсъдите положението, ще пъцкате и мъцкате пък накрая ще клекнете и ще си самоповярвате че не било станало кой знае какво!А как би реагирал САЩ ако разбере че друга държава му подслушва целият държавен елит барабар с президента и нацията?Как би се отнесъл към нея?Ама пред България голям го вадите!

fallback