Снимка: архив, Булфото

Противоречиви коментари предизвикаха подготвяните от новото правителство промени в Закона за горите. Управляващите заявиха, че измененията са с цел защита на малкия и средния бизнес, също и заради социални причини – населението да ползва по-евтини дърва за огрев. От БСП дори изчислиха, че когато се разреши на физически лица да секат в горите, цената на дървесината за отопление ще падне. Дали това ще стане, коментираха представители на бизнеса и собственици на гори пред Investor.bg.

С промените в закона се отваря вратичка за много нарушения в горите, коментира Антоний Стефанов, председател на УС на сдружението с нестопанска цел БУЛПРОФОР. Според него е чист популизъм да се твърди, че населението ще има евтини дърва, като се има предвид, че в момента повечето фирми работят със стара техника и много хора, в резултат дейността е неефективна и скъпа.

„Евтиният добив на дърва е мит и постоянно някой се опитва да го налага, защото покрай законното е вървяло незаконното“, твърди той. Основните опасения на  Стефанов са, че с идеята кметовете да правят списъци на социално слабите ще се стигне до корупционни схеми и опити да се печели политическо влияние. Това не е пазарен механизъм, категоричен е председателят на  БУЛПРОФОР.

Стефанов предлага горските стопанства да добиват дървесина и да я продават по списък, изготвен не от кметовете,  а от социалните служби.

Над 30% от територията на страната са гори, това е национално богатство, което не може да се използва за партийни цели, твърди Стефанов.

Асоциацията на собствениците на общински гори подкрепя мярката за физическите лица като социална, посочи председателят на организацията инж. Тихомир Томанов. Той припомни, че мярката не е нова и преди години хората са имали право да секат дърва за огрев. Според инж. Томанов промяната ще е от най-голяма полза за хората в планинските райони, които не разполагат с финансови ресурси.

С промените в закона се очаква да отпадне възможността посредници да купуват дървесина на корен дългосрочно, посочи още Антоний Стефанов. Той каза още, че като цяло бизнесът с години се е борил да има дългосрочни контракти, защото за предприемачите това е гаранция, че могат да инвестират в техника. Въпросът е, че заради тенденцията да се продава дългосрочно дървесина на големи партиди сега на входа и изхода застават големи посреднически фирми, които имат капитали и в последствие препродават суровината на по-малките предприятия, допълни Стефанов. Той заяви, че така „се източва държавата и се наливат пари в нечии джобове“.

Според инж. Тихомир Томанов собствениците на гори, държавни и общински, би трябвало да вървят към по-голяма свобода към предоставянето на дейности в горите, стига да не се стига до злоупотреби.

След като се приемат измененията в Закона за горите, е възможно през октомври или ноември отново да бъдат внесени промени. Управляващите обещаха сега да се предприемат някои бързи мерки, а по-основни промени да се правят на по-късен етап, твърди Антоний Стефанов. Неговата организация предлага сериозна реорганизация на администрацията, която контролира горите, но засега обсъждането на тези радикални мерки е отложено.

Още икономически новини вижте в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase