Афганистанка в Кабул. Снимка: БТА

Депутатка от афганистанския парламент е била отвлечена преди дни от неизвестни въоръжени лица, предаде Франс прес.

Фариба Ахмади Какар е била похитена в събота заедно с трите си деца от контролен пункт в Газни на пътя, свързващ столицата Кабул с Кандахар, най-големия град в югозападната част на Афганистан.

При операция в понеделник силите за сигурност са освободили двете дъщери и момчето на Какар, но самата тя остава в плен на друго място, каза пред Франс прес Мохамад Али Ахмади, вицегубернатор на провинция Газни. Той допълни, че главатарите на кланове в града обсъждат с похитителите евентуалното й освобождаване, но не поясни кои са били въоръжените мъже.

Това е поредното нападение срещу жена - видна фигура в обществения живот на страната, посочва АФП.

Новината за отвличането на депутатката беше потвърдена и от други длъжностни лица, което опроверга информацията на вътрешното министерство, че Фариба Ахмади Какари е в Турция. Семейството на депутатката също отрече отвличането.

Говорителят на афганистанските талибани Забихула Муджахид заяви, че не разполага с никаква информация за похищението.

В Афганистан жертви на отвличания често стават богати афганистанци, от чиито семейства похитителите получават големи откупи. През последните месеци имаше отвличания и на чужденци, които впоследствие бяха освободени. Множество жени, служещи в силите за сигурност и местната администрация, бяха убити през последните години, най-вече в онези провинции на Афганистан, където има силно присъствие на бунтовници, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase