Снимка: Investor.bg

Лек спад на активността на пазара на луксозни имоти в България се отчита през последното тримесечие заради политическите събития, въпреки че този пазар е изолиран от движението на паричните потоци, съобщават от агенцията Unique Estates.

„Покупката на скъп, луксозен имот е свързана със значителни за българския стандарт суми и дори хората с висока покупателна способност са предпазливи напоследък”, коментира изпълнителният директор на компанията Весела Илиева.

Очакванията й обаче са активността да се възстанови след края на лятото.

„Българският пазар на луксозни жилища е зависим от общата икономическа картина и макар да се развива добре за местните условия, все още е далеч от мащабите на големите световни градове”, допълва Илиева.

Луксозните имоти в София са с около 25 пъти по-достъпни от къщите и апартаментите в столицата на Великобритания например, сочат данни на Christie’s.

В българската столица делът на луксозните имоти е около 10% от всички имоти на пазара, като за такива се считат къщите на стойност над 700 хил. евро. С цена над 1 млн. евро са едва 0,5%, или около 3 хил. жилищни имота в столицата.

В масовия случай цените варират около 1 млн. долара, като срещу тази сума купувачът може да се сдобие с къща, където пожелае. Средният луксозен имот представлява къща – обикновено в Бояна, с площ около 600 кв. м и двор 1,5 – 2 дка или апартамент в района на Докторската градина в София с 3 спални.

Най-скъпите имоти, чиято стойност е съизмерима с тази в световните топ дестинации, са по-малко от десет и цената им рядко надхвърля 10 млн. долара.

По думите на Илиева средният престой на луксозен имот на българския пазар е около 1 година. В същото време в Маями например едно жилище от висок клас престоява 6 месеца, преди да бъде продадено. Най-дълъг е престоят на лукс имотите в Лазурния бряг – 9 месеца, а най-бързо се сключват сделки за скъпи жилища в Торонто – около месец и половина след като излязат на пазара, сочат още данните на Christie’s и Unique Estates.

Богатите българи продължават да се интересуват и от покупка на луксозен имот в чужбина, но интересът е съсредоточен върху пазарите на имоти в Лондон и на Лазурния бряг.

Още новини за пазара на имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase