Снимка: Булфото
fallback

Правителството да изпрати екипи на Икономическа полиция и Комисията за защита на потребителите, които да проверяват всички туристически автобуси, минаващи през граничните пунктове в Русе, Кардам, Калотина и Капитан Андреево. Такова искане отправи Иван Иванов – председател на Регионалната туристическа камара в Бургас.

В тази връзка той е изпратил сигнална записка до премиера Пламен Орешарски и до министрите на финансите и на туризма.

Настояването на експерта е продиктувано от факта, че много чужденци идват на почивка в страната ни, организирани от нелегални чуждестранни фирми или информационни центрове. Те пренебрегвали българското законодателство, прескачали родните туроператори и уговаряли нощувки в малки хотели и квартири по морето, като прибирали парите на своите сънародници, без да дават и лев за държавната хазна.

Освен това некоректната конкуренция организирала допълнителни екскурзии за групите до Румъния и Турция, като осигурявала и екскурзоводи – нещо,което противоречи с българското законодателство.

Като пример Иванов посочва нелицензирани чешки и руски информационни центрове в Приморско, както и чешка, полска и словашка фирми, опериращи в същия град. В списъка се споменават още няколко полски фирми, намиращи се в Несебър, Равда, Обзор, Созопол и Царево.

По данни на Регионалната туристическа камара в Бургаска област 75% от офисите за недвижими имоти, ръководени от чужди граждани, предлагат нелегално и туристически услуги.

„Запознал съм се обстойно със законните на всички страни членки на ЕС. Нито една от тях няма пропуски в тази насока и не позволява изтичане на приходи. Показателен е опитът на Италия, Хърватия и Гърция за паркиране на чуждестранни автобуси. Там се вземат 50 евро за 1 час престой , а екскурзоводското обслужване се осъществява само с местни гидове.

Ако се хване някой в нарушение, санкциите достигат до 1000 Евро. Недопустимо е чуждестранна фирма да работи за своя сметка, без да е регистрирана в тамошните регистри, съгласно конкретното законодателство.”, обясни Иван Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 10 години

До Анонимен, който защитава фирмите... Прочетете отново материала и вижте за какво иде реч. Навярно нещо не сте разбрал

12

Анонимен

преди 10 години

До АнонименТези с фирмите си живеят тук и са част от т.нар. емигранти. Така че бизнесът им тук и след като са нерегистрирани, значи са нелегални. Защото ако аз реша додя групи с туристи при бабите в Созопол и вземам процент от това, а не плащам данък, ще ме затворят. Нали?

11

Анонимен

преди 10 години

Разбира се, ако развиват туроператорска дейност ОТ територията на Бг то тогава подлежат на Бг законите и тогава е ОК да бъдат регистрирани. Но опитите за регистрация на туроператори, които оперират извън територията на Бг са леко налудничави.

fallback