Снимка: архив, Булфото
fallback

Необходимо е Бюджет 2013 година да се актуализира, смятат синдикати и работодатели. "Всички опори на бюджета „Дянков“ рухнаха, има и нова програма, която трябва да бъде обезпечена със съответните средства”, заяви изпълнителният председател на БСК Божидар Данев пред Нова телевизия.

„Едната опора беше ръст на БВП с 1,9 на сто, в момента имаме ръст с 0,4 на сто. Втората опора беше нарастване на потреблението, няма нарастване на потреблението, имаме нарастване на потребление само на правителството и на публичните разходи, нарастване на вноса, за да има повече ДДС – няма нарастване на вноса, напротив, износът расте и ДДС-то трябва да се връща", каза той.

Прогнозната инфлация е 3,4 на сто, а в момента имаме дефлация минус 1,1 от началото на годината. Тоест ние нямаме бюджет, който може да се изпълни в този вид и този бюджет трябва да се коригира, допълни той.

Oще по темата
По думите на изпълнителния председател на БСК важно е да има контрол на бюджета и на публичните разходи, какъвто досега не е имало. Малкият и средният бизнес беше смачкан през последните три-четири години, каза още Божидар Данев. Според него всички негативи от икономическата криза държавата с лекота е прехвърлила върху бизнеса, затова няма работни места и доходи.

По думите на Данев управляващите никога не са се съобразявали с мнението на социалните партньори. Той заяви, че това е стил на управление на всички правителства - когато бюджетът се разглежда, да се внася два или три дни предварително.

Във вчерашното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество за актуализацията на бюджета  работодателите не участваха, а синдикатите получиха материалите само час и половина по-рано. Президентът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев определи заседанието като опит за свикване на Тристранен съвет и го нарече нелегитимен поради отсъствието на едната страна.

„Считаме, че ако искат от нас адекватен отговор, трябва да изпратят материалите два три-дни преди заседанието на Тристранния съвет”, посочи синдикалният лидер.

„Не се съмнявам, че Дянков е оставил пълен погром. Начинът обаче, по който това се представя пред хората, ме кара да мисля, че е политически незряло”, каза Тренчев и добави, че начинът, по който е станала актуализацията на бюджета, е твърде далеч от нормалната процедура.

Константин Тренчев предупреди, че тепърва предстои голямата катастрофа в енергетиката. „Ситуацията в енергетиката е ужасна - става нещо страшно, а рухне ли тя, ще повлече и това, което работи. Трябва да се сменят правилата, ако сменим само актьорите, пиесата е същата, а тя вече е втръснала на хората 23 години”, коментира още президентът на КТ „Подкрепа”. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 10 години

Тренчо навремето ДЯНКОВ не ти даде по голяма заплата и сега пиштиш като настъпено коте.*** СИ БИЛ И ТАКЪВ СИ ОСТАВАШ. Цяла Европа признава Дянков само ти НЕ ГО УВАЖАВАШ защото си глупав НИКОТИНОМАН /и вероятно наркоман/..

20

един гласувал

преди 10 години

щом и Тренчев почна да реве ...значи Орешарски е в правилната посока . Този пишман доктор докога ще е лидер!!! на синдикат --то и бай Тошо не бе толкова години начело на държавата . Време му е да си ходи при неговите господари . Знаете кои са нали ? Стига сме го хрантутили .То затова сме на този хал - всичко което не става за нищо изведнъж се оказа на лидерска позиция .Аман от такива...

19

Анонимен

преди 10 години

Тея номенклатурни партийни кадри сега "бизнесмени" от БСК почват да реват веднага като държавата им спре кранчето от което цицат 24 години!!!Ми като не им върви бизнеса да фалират, други ще дойдат и ще го развиват по добре без да висят на дотации и субсидии от държавата постоянно.14 млрд. външен дълг имаме заради такива изявени "бизнесмени" в България,дето за тях смисъла на бизнес е държавната поръчка.

fallback