Снимка: архив, Булфото

Необходимо е Бюджет 2013 година да се актуализира, смятат синдикати и работодатели. "Всички опори на бюджета „Дянков“ рухнаха, има и нова програма, която трябва да бъде обезпечена със съответните средства”, заяви изпълнителният председател на БСК Божидар Данев пред Нова телевизия.

„Едната опора беше ръст на БВП с 1,9 на сто, в момента имаме ръст с 0,4 на сто. Втората опора беше нарастване на потреблението, няма нарастване на потреблението, имаме нарастване на потребление само на правителството и на публичните разходи, нарастване на вноса, за да има повече ДДС – няма нарастване на вноса, напротив, износът расте и ДДС-то трябва да се връща", каза той.

Прогнозната инфлация е 3,4 на сто, а в момента имаме дефлация минус 1,1 от началото на годината. Тоест ние нямаме бюджет, който може да се изпълни в този вид и този бюджет трябва да се коригира, допълни той.

Още по темата
По думите на изпълнителния председател на БСК важно е да има контрол на бюджета и на публичните разходи, какъвто досега не е имало. Малкият и средният бизнес беше смачкан през последните три-четири години, каза още Божидар Данев. Според него всички негативи от икономическата криза държавата с лекота е прехвърлила върху бизнеса, затова няма работни места и доходи.

По думите на Данев управляващите никога не са се съобразявали с мнението на социалните партньори. Той заяви, че това е стил на управление на всички правителства - когато бюджетът се разглежда, да се внася два или три дни предварително.

Във вчерашното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество за актуализацията на бюджета  работодателите не участваха, а синдикатите получиха материалите само час и половина по-рано. Президентът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев определи заседанието като опит за свикване на Тристранен съвет и го нарече нелегитимен поради отсъствието на едната страна.

„Считаме, че ако искат от нас адекватен отговор, трябва да изпратят материалите два три-дни преди заседанието на Тристранния съвет”, посочи синдикалният лидер.

„Не се съмнявам, че Дянков е оставил пълен погром. Начинът обаче, по който това се представя пред хората, ме кара да мисля, че е политически незряло”, каза Тренчев и добави, че начинът, по който е станала актуализацията на бюджета, е твърде далеч от нормалната процедура.

Константин Тренчев предупреди, че тепърва предстои голямата катастрофа в енергетиката. „Ситуацията в енергетиката е ужасна - става нещо страшно, а рухне ли тя, ще повлече и това, което работи. Трябва да се сменят правилата, ако сменим само актьорите, пиесата е същата, а тя вече е втръснала на хората 23 години”, коментира още президентът на КТ „Подкрепа”. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase