Подпочвени води от "Фукушима" изтичат в Тихия океан. Снимка: Reuters
fallback

Японската Агенция за ядрено регулиране има "сериозни подозрения", че радиоактивна вода от авариралата след земетресението и цунамито през 2011 г. АЕЦ "Фукушима-1" изтича в Тихия океан. Това заяви в Токио председателят на агенцията Шуничи Танака, съобщи ИТАР-ТАСС.

"Трябва да открием източника на замърсяване и да положим всички усилия, за да вземем контрамерки", подчерта Танака.

Според ведомството му в Тихия океан може да изтичат почвени води; от седмица насам в тях стремително се покачва съдържанието на радиоактивни цезиеви изотопи.

Дори в океана да изтича заразена вода, "не е регистрирано сериозно влияние върху околната среда", изтъкна компанията ТЕПКО - оператор на централата.

Последните проби от техническия кладенец на АЕЦ сочат съдържание на цезий-134 1 хил. бекерела на литър, а на цезий-137 - 22 хил. бекерела на литър. Предишната проверка показа съответно 9 и 18 хил. бекерела на литър, която означава над 20-процентно увеличение само за денонощие. Причините засега са неясни, но ТЕПКО обещава да засили мониторинга. При все че във водата има повече радиация, тя все още не надхвърля границите на допустимите 62,5 хил. бекерела.

Изтичанията на заразена вода са сред основните проблеми на екипите, които ликвидират последиците от аварията във "Фукушима-1". Към март т. г. в подземните помещения на реакторите и в дренажната система на централата се бяха натрупали над 360 хил. тона вода с различно съдържание на радиоактивни вещества. Според експерти обемът й нараства всеки ден с около 400 тона заради притока на почвени води, напомня ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

mario.fu.90

преди 10 години

Не искам да заемам страна в идеологически спор, не ми пука нито за Украйна,нито за Япония. Просто съм гледал много филми и смятам,че Чернобил си остава първенеца. Вкарвате политиката навсякъде,където не и е мястото. Вие сте болни политизирани хора! Не може да ми сравнявате Чернобил с Фукушима. А това ,че са жертвали само собственият народ е нелепо,при все че щетите в Беларус и България са колосални. Но вас ви гони някаква неистова любов към руснаците.

16

Kreti

преди 10 години

Това е демократична радиация като тази в хирошима и нагасаки , тя не е опасна яжте е пийте я

15

pepatilena

преди 10 години

Марио, то от фукошима няма нито един облъчен... А че месеци наред поливаха реактора с вода за да го охладят, къде е тази вода според теб и какво има в нея? В чернобил жертваха собствения си народ, а във Фукушима този на всички останали. Просто си късметлия, че фукушима няма връзка с черно море...

fallback