Снимка: Reuters

Южнокорейската технологична компания Samsung Electronics изненада неприятно пазарите: за второто тримесечие конкурентът на Apple има по-ниски приходи от очакваното. На пазарите се появи нарастващата загриженост, че аплодираният флагман на Samsung - Galaxy S4 - не се продава спрямо очакванията.

И Apple също трябва да се бори отново и отново със спекулации. Цената на акциите, която някога бе над 700 долара, падна наскоро дори за кратко под границата от 400 долара за брой.

Samsung, най-големият производител на смартфони в света по обем на доставките, обяви, че очаква за тримесечието между април и юни оперативна печалба от между 9,3 трлн. и 9,5 трлн. корейски вона (около 6,3 млрд. до 6,5 млрд. евро). През същия период на предходната година оперативната печалба бе 6,46 трлн. вона.

Според очакванията на концерна общият размер на приходите се оценява на между 56 и 58 трлн. вона. През същото тримесечие на предходната година приходите бяха в размер на 47,6 трлн. вона. Анализаторите очакваха оперативна печалба от 10,1 трлн. вона за тримесечието, както и продажби за 58,6 трлн. вона.

Всичко това се отрази и на цената на акциите. Понеже инвеститорите се опасяват, че висококачественият S4 Galaxy не се продава толкова добре, цената на акциите на Samsung вече падна стабилно. От средата на март насам спадът в курса унищожи 30 млрд. долара от пазарната стойност на компанията. От началото на юни цената на акцията падна с 15 на сто, тъй като много анализатори намалиха препоръките си. В петък на борсата в Сеул книжата продължиха да се обезценяват – с малко под два процента. В момента Samsung има пазарна стойност от около 185 млрд. долара.

Но корейците не са единствената компания, производител на смартфони, която бе принудена да понесе тежки загуби на фондовия пазар. Също така и цената на акциите на Blackberry, производителят на едноименните смартфони, се срина, след като производителят обяви, че е доставил по-малко нови устройства BlackBerry, отколкото се очакваше.

И американският технологичен гигант Apple претърпя преди година сериозна разпродажба на акции. Отново причината бе, че акционерите се страхуваха от спад в търсенето на последната версия на iPhone

За Samsung бизнесът с мобилните устройства с един от основните двигатели на печалбата. Само през първото тримесечие на тази година подразделението допринесе с цели 74 процента към общата оперативна печалба. Въпреки това скъпите смартфони не се продават толкова добре, колкото в миналото. Особено в Китай се търсят все повече по-евтини алтернативи. Освен това конкуренцията е сериозна, а и на пазара се появяват по-достъпни модели.

Samsung обаче не даде оценка на нетната си печалба през второто тримесечие. Резултатите ще бъдат обявени на 26-и юли. Тогава акционерите ще отделят специално внимание на това колко печеливш е мобилният бизнес на групата.

Компанията обаче е широко диверсифицирана, така че вероятно би могла да увеличи печалбата си през третото тримесечие на 2013 г., смята анализаторът Ли Сей-Чул. Samsung произвежда освен смартфони, също така потребителска електроника като телевизори и компютърни чипове и екрани.

Още бизнес новини, четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase