Снимка: Reuters
fallback

Италиански полицай, почитан в цял свят, тъй като между 1940 и 1944 г. спасил около 5000 евреи в града си Фиуме, всъщност бил сътрудник на нацистите, съобщи Франс прес, позовавайки се на нюйоркския Център "Примо Леви".

Джовани Палатучи, наричан "италианския Шиндлер", починал през февруари 1945 г. в Дахау на 36-годишна възраст. През 1990 г. той е признат от мемориала "Яд Вашем" в Ерусалим за "праведник на света" и провъзгласен от папа Йоан-Павел Втори за мъченик - етап преди обявяването за блажен.

Изследване на десетина учени, проучили близо 700 документа, обаче преобърна героичната представа за Палатучи.

Музеят на Холокоста във Вашингтон съобщи, че след като получил нови сведения от Центъра за история и култура на италианските евреи "Примо Леви" в Ню Йорк, е премахнал информацията за Палатучи на интернет сайта си и ще я изтегли и от сегашната изложба.

В писмо от 7 юни Център "Примо Леви" посочва, че "Джовани Палатучи никога не е бил началник на полицията във Фиуме (днешна Риека в Хърватия). През 1943 г. във Фиуме не е имало 5000 евреи, в района те били не повече от 500, като 80% от тях са попаднали в Аушвиц", посочва в писмото Наталия Индрими.

"Освен това Палатучи изобщо не е изпращал стотици евреи в Кампаня, за да бъдат под покровителство на чичо му", който бил епископ.

"Едва 40 евреи са били интернирани в Кампаня и то не благодарение на Палатучи", подчертава тя.

В писмото се оборва и тезата, че полицаят унищожил документи, свързани с евреите във Фиуме, за да не бъдат изпратени те в концентрационен лагер.

Почетната титла "праведник на света" е най-високото отличие, с което Израел удостоява хора, рискували живота си за спасяването на евреи по време на Холокоста. Отличените получават медал, официален диплом и името им бива гравирано на стена в ерусалимската гора до мемориала "Яд Вашем".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

blag009

преди 10 години

Как най-лесно може да се отървеш от евреите ??? ... като Ги спасиш ... те сами ШЪ се изнесат!:)) Кибик Блаже

5

евреин

преди 10 години

всички сме за ***. "Жидолив". само не знам дали хоратаняма да ги е гнус от такава смрад! колкото и парфюм да му слагаш, все си е отврат!

4

9667

преди 10 години

Митът за холокоста се пука по всичките си шевове! Със силата на законите в ужким тъй наречените "демократични" еврейо-пейски държави истината се държи под капак. По време на съдебния процес срещу германсия ревизионист Енст Зюндел, който завърши с 5 годишна присъда, пред представените доказателства за лъжите за холокоста, съдията каза: "Не се инересуваме дали това е истина или лъжа. Важното е, че ти наруши закона, който забранява неговото отричане!" Значи - може да е лъжа, то трябва да вярваш!

fallback