Севернокорейският лидер Ким Чен Ун с военни. Снимка: архив, Reuters
fallback

 

Северна Корея предложи на южната си съседка да сключат мирен договор, който да замени споразумението за примирие, подписано в края на Корейската война през 1950-1953 г., съобщи ИТАР-ТАСС.

В статия, публикувана днес в органа на управляващата партия "Нодон шинмун", се посочва, че такъв документ "ще съдейства за постигане на стабилност на Корейския полуостров".

КНДР и преди нееднократно е предлагала на САЩ и Република Корея да подпишат мирен договор вместо споразумението за примирие, което според Пхенян "съществува само на хартия", но неизменно е получавала отказ. Вашингтон и Сеул настояват Северна Корея първо да спре ядрената си програма, отбелязва агенцията.

Днес Пхенян смята, че САЩ и Южна Корея постоянно нарушават условията на мирното споразумение, сложило край на бойните действия. Ново доказателство според него станаха тазгодишните мащабни американско-южнокорейски военни маневри. Прочее, споразумението "не може да гарантира мир", пише "Нодон шинмун". Според вестника стремежът на Вашингтон да запази този документ "отразява намерението на САЩ да удушат силово КНДР".

В дълга уводна статия, поместена в "Нодон шинмун", Северна Корея открито заявява, че смята да запази ядрения си арсенал. По този начин сякаш се отрича от предполагаемото си намерение да поднови диалога за атомната си програма, оповестено тази седмица от медии в Китай, предаде Франс прес.

Единствено ядреното възпиране гарантира "крайната победа" на комунистическия режим в борбата с империалистическите сили, пише севернокорейският официоз. "Ще стиснем по-здраво несравнимия си ядрен меч и ще водим с още повече плам битките срещу империалистите", предупреждава той.

Според китайски официални медии миналата седмица севернокорейският лидер Ким Чен Ун е заявил в писмо до президента на Китай Си Цзинпин, че смята да поднови шестстранните преговори за ядрената програма на КНДР. Медиите цитираха специалния севернокорейски пратеник Чхуе Ньон Хе, уверил според тях китайските си събеседници при посещение в Пекин, че Пхенян се стреми "да създаде мирна международна обстановка" - очевиден остър завой след месеци словесни атаки и
дрънкане на оръжия, посочва АФП.

Сеул посрещна хладно информациите от Китай. "Действията са по-важни от думите", заяви във вторник говорител на южнокорейското министерство на националното обединение, цитиран от агенцията.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

СПАС

преди 10 години

ТОВА Е ОТЛИЧНА НОВИНА, НО КАКТО ВИНАГИ И НАВСЯКЪДЕ САЩ НЯМА ДА СА СЪГЛАСНИ, МАКАР ЧЕ ТЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА НЕ СВИРЯТ В СЕЛСКИЯ ХОР!!!! САЩ ДА СИ СТОЯТ В КЪЩИ И ДА СЕ НАУЧАТ НА ДЕМОКРАЦИЯ!!!!

3

ай, канари

преди 10 години

Като член 1 от Конституцията на Съединена Корея да се впише ръководната роля на фамилията на Ким Ир Сен во веки веков

2

гост

преди 10 години

Както Калинчо като говори БОКО.

fallback