Борис Березовски. Снимка: архив, Reuters

В интернет се продават висулки и медальони с "мощи" на починалия през март бивш руски олигарх Борис Березовски, пише "Комсомолская правда".

"Продавачката Анастасия уверява, че подобно украшение носи късмет в бизнеса и пари. Звучи малко странно, щом си припомним, че Борис Абрамович се разори малко преди смъртта си" във Великобритания, иронизира вестникът, цитиран от Би Би Си.

"Произведени са в Санкт Петербург, материалът е доставен от Лондон. Сребърни, позлатени, галванично покритие. Мощите са в херметичен микроконтейнер. Да се носят върху тялото", гласи пояснение към лота.

Един медальон струва само 2300 рубли (56,5 евро, б. р.) и оформлението изцяло отговаря на съдържанието - изобразени са черепи и скорпиони. Дизайнът явно цели да привлече силната половина от човечеството. Не е уточнено колко бижута има на разположение, пише изданието и изтъква, че изделията доста се търсят.

Бившият олигарх обаче не е погребан вече от месец и половина; до ден-днешен не се знае кога и къде ще стане това, забелязва "Комсомолская правда". Насрочено първоначално за 6 май в лондонски гробища, погребението бе отложено "по малко изненадваща причина" - дъщерите на Березовски не пожелаха церемонията да съвпадне с протестен митинг в Русия, напомня всекидневникът, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase