Снимка: Архив Булфото
fallback

Спадът на цените на жилищата леко се е ускорил през първите три месеца на тази година, сочат данните на Националния статистически институт.

От националната статистика отчитат, че понижението спрямо предходното тримесечие е 0,9%, а на годишна база – 1,9%. За сравнение, през предходното тримесечие беше отчетен спад на цените на жилищата от 0,7 на сто спрямо предходните три месеца и 1,4 на сто на годишна база.

Средната пазарна цена на жилищата за страната през първото тримесечие на 2013 г. е била 866,84 лева за кв. м, изчисляват от НСИ. Най-висока е била средната пазарна цена в София-град – 1 422,33 лева за кв. м, Варна – 1 409,67 лева за кв. м, и Бургас – 1 129,67 лева за кв. м.

Най-ниска е била средната цена на жилищата в Габрово – 536,74 лева за кв. м, Кюстендил – 537,18 лева за кв. м, и Ловеч – 578,04 лева за кв. м.

През първите три месеца на годината е регистрирано намаление на цените в 21 от областните градове на страната и в област София, като най-съществено понижение е отчетено в Сливен – 2,8%, Кюстендил – 2,3%, и Пазарджик – 2,2%. Ръст на цените е отчетен в областите Разград, Кърджали, Русе, Габрово, Ловеч и Хасково.

Още новини за пазара на имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 11 години

До Анонименцената не се определя само на площ, а локация, обзавеждане и т.н. 500-550лв. кв/м никъде не съм виждал. Цените са си реално надути, но под 500евро на квадрат - успех. А цените по краищата на София (в случая малинова долина) нищо чудно, че са по-евтини. Все пак е на п*тка си майна. И аз да си дигна на село 1 къща ще ми излезне колкото 1стаен в центъра...

14

Анонимен

преди 11 години

1. Цената на кв. м. жилище трябва да бъде само за квадратурата на жилището.2. Реалната пазарна цена на построено жилище трябва да бъде не повече от 500-550 лв./кв.м. Всичко останало са надценки на прекупрачи и всякакви ***, които си мислят, че като прекупят нещо, след това ще го продават на безбожни цени.За сведение построих 2 къщи за парите на един едностаен апартамент в София. Къщите са в Малинова долина и са по 100 кв. м. всяка една и с 1 декар земя към всяка от тях.

13

Анонимен

преди 11 години

mnogo se radvam che padat edin kv.metar ne stryva povche ot 185 evro kadeto i da e v stranata .ostanaloto e dalavera i moshengia.

fallback