Останките от разбилия се самолет Снимка: архив, Reuters
fallback

Три години след въздушната катастрофа с полския президентски самолет край Смоленск председателят на комисията за разследването й във варшавския Сейм Антони Мачеревич заяви, че трима пътници са оцелели, пише руският електронен в. "Взгляд". 

Полският Ту-154 се разби край руския град на 10 април 2010 г. при опит за кацане; загинаха президентът Лех Качински и още 95 политици, военни и общественици от Полша, пътували за траурни церемонии в близката местност Катин, където сталинската тайна милиция е разстреляла през 1940 г. хиляди пленени полски офицери. Мачеревич обеща пред "Взгляд" да препрати данни за тримата оцелели в прокуратурата.

Признанието му бе направено "на фона на други истерични изявления и слухове, съпровождали годишнината от гибелта на Лех Качински", посочва изданието. След трагедията руските власти съобщиха веднага, че пътниците са загинали на място, напомня електронният вестник и цитира смоленския губернатор Сергей Ануфриев, който заявил "Оцелели в катастрофата няма".

Мачеревич уточнил, че тримата оцелели по-късно починали поради недостатъчната медицинска помощ, която получили. Обяснил  пред "Взгляд", че е укривал информацията три години, за да бъде тя внимателно проверена.  Комисията на полския депутат получила данните от "трима различни души, абсолютно независими един от друг", които се позовавали на лекари, работили на местопроизшествието. 

Oще по темата
Последните "са специалисти, защо да лъжат?", коментирал Мачеревич. Направил обаче уговорка: "Самите ние не можем да проверим дали са верни показанията" на разпитаните хора. Докато не бъдат внимателно проверени, комисията според него не ще може да потвърди официално версията за "оцелели", пише "Взгляд".

През първите минути след катастрофата полското външно министерство наистина "не изключваше" някой да е оцелял; през лятото на 2010 г. се появиха и нови слухове за оцелели, напомня мрежовото издание.  Полската опозиционна партия "Право и справедливост" на Ярослав Качински, брат на загиналия президент, и други движения "традиционно твърдят, че президентът е бил убит", посочва  "Взгляд".

Опозиционери в Полша разпространяват твърдения за заговор, скроен от полския премиер Доналд Туск и руския президент Владимир Путин. При все това "Генералната прокуратура в Полша неведнъж е опровергавала думите за евентуален атентат срещу държавния глава", изтъква руското издание. Официалното полско разследване установи, че за катастрофата за виновни главно пилотите на самолета, опитали се да кацнат в гъста мъгла въпреки предупрежденията на руските диспечери.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

До нес

преди 11 години

До нес -кафе, редичко и блудкавоТуй за СвЯтослав си го бодни отзад! Лъжа е всичко това, а и тогава Филипополис е бил ромейски, населен с гърци. А, я ми кажи защо Святослав е бил руски ЦАР, а не княз? А защо да не е "украински"? Ех ***, бос и неграмотен си, а се репчиш! Такива като теб трябва да мълчат, да не се излагат. Разбра ли, злобарче?

35

Българин

преди 11 години

*** 24, не ми кради ника, освен мен тук пише само още един българин, но и той като мен, и като всеки горд, и свободен потомък на своя народ е РУСОФИЛ, а ти си жалка турска или най-много американска ***!САМОЛЕТЪТ НА КАЧИНСКИ Е СВАЛЕН ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ с умишлено грешен GPS сигнал за височината! Братушкит за нищо не са виновни, не смей да клеветиш братския православен славянски народ!

34

34

преди 11 години

Все пак отличен шест за ФСБ, и добър урок за всички, които мислят, че руснаците са хора и с тях може да се играе по правила.

fallback