Пет милиарда евро са пристигнали за рефинансиране на кипърските банки. Снимка: архив, Reuters
fallback

Пет милиарда евро са пристигнали със самолет от Европейската централна банка за рефинансиране на кипърските банки, които отварят днес в 12 ч., съобщават вестниците в Никозия.

Самолетът е излетял от Германия и е кацнал на летището в Ларнака. В документите на самолетите парите били записани като облигации, за да не предизвикат съмнения. Те били натоварени в шест контейнера и при засилени мерки за сигурност са транспортирани до столицата Никозия, за да бъдат съхранени в сейф на централната банка, уточняват изданията.

В. "Филелефтерос" пише, че кипърци и руснаци са учредили нова банка и че се очаква разрешението за нея от централната банка. Първоначалният капитал на новата банка щял да бъде 30 млн. евро. В операцията освен руски бизнесмени участвали и гърци. Полагали се усилия да се увеличи първоначалният капитал на банката.

Новата банка била с капитали от Индия. В нея ще участва и бившият кипърски финансов министър Харилаос Ставракис. Банката ще бъде базирана в Никозия.

В. "Политис" обявява, че трима бивши съдии са привлечени в състава на комисията, която е натоварена да разследва причините за банковия крах в Кипър. Те ще проверяват всичко от 2006 г. насам. Разследващата комисия смята да покани и представители от чужбина.

В. "Сайпръс мейл" изтъква, че чуждите компании в Кипър засега са заели изчаквателна позиция, за да видят как ще протече операцията по преструктуриране на банковия сектор на острова.

Икономическите издания на острова поместват и мрачни прогнози на Европейската комисия, според които в следващите три години кипърската икономика се очаква да се свие от 15 до 25 на сто, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 11 години

спасение за кипър няма,след тая глупост която направи тая троикали четворка ли не ме интересува края на банковата система е предречен а също и края на евро саяза,с това решение на евро троиката се доказва че те непризнават дори законите на една самостоятелна държава,няма да се учудя другия месец да им оценят имотите и да им поискат и на тях 20 процентен данък а които ги няма парите да му продадат жилището,СТЯГАИТЕ СЕ ЕВРОПА СЕ РАЗПАДА,БАНКОВАТА СИСТЕМА РУХВА И В БГ,БАНКИТЕ ЗАТВАРЯТ ОФИСИ

29

Шоп

преди 11 години

Що не казахте, че ви трябват, аз карах самолета...

28

Анонимен

преди 11 години

Ползите от членството в ЕС са, че още не си умрял от глад.

fallback