Снимка: МВР
fallback

В Монтана разследват няколко случая на измамени хора, закупили фалшиви сребърни монети от мними търговци, съобщават от полицията в града.

Потърпевшите разказали на полицаите, че измамниците ги заговаряли през последния месец на обществени места в град Монтана – на автогарата, пред аптеки и заведения. Повечете от тях били невзрачно облечени, на възраст между 40 г. и 50 г., предимно от с малцинствен произход.

Започвали обикновен разговор с минувача - споделяли, че са останали без пари - „закъсали са”, или че богати хора се възползвали от спестяванията им. Така успявали да предизвикат състрадание в събеседника и бързо да спечелят доверието му.

После, за да им помогне, му предлагат да купи комплект от ценните им "сребърни” монети, на приемлива цена - 60 лв. Сумата е избрана съвсем умишлено - поради малкия размер на измамата те няма да бъдат разследвани от полицията.

Предлаганите пари са от бял метал, поставени по осем в найлонов калъф с джобчета, ползвани от нумизмати.

Монетите са с признаци на състаряване, така че да изглеждат ползвани и оригинални и са дубликати на американски дорали, испански дублони и други пари, използвани през 18-20 век.

Качеството на фалшификатите е толкова добро, че на пръв поглед е заблудило и експерти от Историческия музей в Монтана.

От полицията в Монтана призовават гражданите да не проявяват наивност и стремеж към лесни печалби, предлагани чрез подобни примамливи предложения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

.

преди 11 години

ти нали вчера се прибра от Афганистан и по цял ден обикаляше там по пазара та няма да знаеш...

13

Анонимен

преди 11 години

Тези долари в Афганистан на пазара се продават на килограм :)))

12

Анонимен

преди 11 години

Експертите могат да бъдат измамени, но магнита НЕ!

fallback