Снимка: МВР

Организирана престъпна група за източване на ДДС е разкрита при спецоперация, наречена „Сладки“, съобщават от пресцентъра на МВР. Лидерът на групата е задържан, а щетите за бюджета са за над 2 милиона лева.

Спецакцията е извършена на 5 февруари. Разследвана е престъпна група, която не е внасяла ДДС в бюджета.

Престъпната дейност е извършвана от четирима души с цел избягване внасянето на ДДС в бюджета при покупка на захар от държави членки на ЕС и последваща продажба на стоката в България без документи и при плащане в брой. Същевременно пред приходната администрация са отчитани фактури за фиктивни доставки към Румъния.

В различни периоди от време търговската дейност със захар е осъществявана от различни фирми от София, Ямбол и Варна. Дружествата декларирали пред НАП сделки - те придобивали захар с произход от Полша и Чехия и олио с произход - Румъния, а след това уж доставяли захарта и олиото към дружества от Румъния.

Всъщност декларираните доставки за Румъния са били фиктивни, а захарта и олиото са продавани в различни населени места в страната ни. Разтоварването на захарта е ставало в складови бази в Сливен, Варна, Бургас, Харманли, Хасково и Добрич.

Един от участниците в престъпната група е развивал стопанска дейност без регистрирана фирма и е водил счетоводството си на “халваджийски“ тефтер.

Задържан е лидерът на организираната престъпна група - 25-годишният И.Г. от Ямбол, който е криминално проявен, но не е осъждан.

Работата по разследването продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase