Янукович, Ставицки и Возер при подписването на договора. Снимка: Reuters

Украйна подписа много голям договор за разработване на находища на шистов газ с Роял Дъч Шел. Стойността на договора е 10 милиарда долара, съобщи Би Би Си.

Документът беше подписан от генералния директор на енергийния гигант Шел Питър Возер и украинския министър на енергетиката Едуард Ставицки в кулоарите на икономическия форум в Давос.

„Станахме свидетели на голямо събитие. Смятам, че станахме почти роднини“, каза присъствалият на церемонията президент на Украйна Виктор Янукович.

Украйна, която по американски изчисления притежава четвъртите по големина резерви от шистов газ в Европа, се стреми да намали енергийната си зависимост от Русия.

"Ако геологията е на висотата на нашите очаквания, можем да се надяваме на инвестиция от най-малко 10 милиарда долара", отбеляза украинският министър на енергетиката Едуард Ставицки пред британския в. "Файненшъл таймс".

Шел ще изкопае 15 кладенеца в находището Юзовске, в районите на Харков и Донецк, в източната част на страната, обясни украинският министър на екологията и природните ресурси Олег Проскуряков, цитиран от в. "Комерсант".

"След пет години ще можем да произвеждаме милиарди кубични метри газ годишно, а след 10 до 15 години да достигнем 10-20 милиарда кубични метра", увери министърът.

През септември 2011 г. Шел подписа с Киев споразумение за инвестиране до 800 милиона долара в проучването и производството на шистов газ.

Украйна, която е много зависима от вноса на руски газ, който намира за прекалено скъп, иска да намали неговото потребление и да намери алтернативни източници на енергия.

Срещу навлизането на чужди компании за добив на шистов газ в Украйна се обявиха някои политици и редица екологични организации. По думите им технологията, която се използва от производителите на шистов газ, вреди на околната среда и на живота на хората.

В някои страни има забрана за тази технология за добив на газ, отбелязва Би Би Си.

Украинският министър на екологията и природните ресурс обаче отхвърли тези обвинения. „Заплахи съществуват, но няма никакви заплахи в условията на правилно използване“, заяви Олег Проскуряков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase