Снимка: архив, Reuters

Германски учител спечели съдебна битка с училището, където работи, заради раните, които получил при удар със снежна топка. Според съда нараняванията са „трудова злополука“, съобщава агенция AFP.

Учителят, който вече месец не е в класната стая поради нараняване на окото от снежна топка, има право на стандартна компенсация за трудови злополуки, казаха от административния съд в югозападния германски град Фрайбург.

Това важи дори и когато битките със снежни топки са забранени, какъвто е бил и конкретният случай в учлището, добавят от съда.

Когато учителят влязъл в двора на учлището, група от около 15 ученици започнали да го замерят със снежни топки.

Първоначално се опитал да се защити, като закривал лицето си с папка, казвайки на учениците, че е нечестно всички едновременно да хвърлят снежни топки срещу него. Но най-вероятно той се присъединил в снежната битка, пише още AFP.

Училищното настоялтелство смята, че по този начин учителят е скъсил твърде много дистанцията между две различни йерархични нива, каквито са тези на учител-ученик. Той действал като „равен“, когато започнал да хвърля топки обратно, затова и не дължат компенсация спрямо служителя си.

Ищецът, чието име не се съобщава, е бил ударен директно в очите, след което се наложило операция, поради която той трябвало да остане вкъщи за около месец.

Въпреки това съдиите решили, че нападението със снежна топка не е преднамерено, а по-скоро израз на добрите отношения между учениците и въпросния учител.

Учителят пък от своя страна казал, че въпреки забраната за битка със снежни топки, би било глупаво, ако забрани на учениците си да играят и дори сам си тръгне от двора, без да се присъедини към тях.

Съдът потвърдил, че нараняването е трудова злополука. Училищното настоятелство все още може да обжалва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase