Снимка: архив Reuters

„Булгаргаз“ поиска намаление на цената на природния газ в размер на 9,3% от 1 януари 2013 година. Искането вече е изпратено в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), става ясно от сайта на газовата компания.

Според публикуваното съобщение „Булгаргаз“ настоява за цена от 660,64 лева за хиляда куб. метра газ, но тя е без акциз и ДДС. Намалението е в размер на 67,70 лева за хиляда куб. метра.

В предложената цена е включена и 2% надценка за възстановяване на недовзет от „Булгаргаз“ приход от предходни периоди.

За първи път от години „Булгаргаз“ предлага намаляване на цената на природния газ. Причината за това е договореното намаление при подписването на нов договор с руската „Газпром“. Процедурата предвижда ДКЕВР да разгледа мотивите на компанията и да обяви каква ще бъде цената на суровината през следващото тримесечие.

В края на миналата седмица изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Димитър Гогов коментира, че компанията ще поиска „около 9%“ намаление на цената. Той припомни още и, че сред най-големите длъжници на дружеството е Топлофикация – София, която дължи над 167 млн. лева за доставка на природен газ. 

С цел да бъдат намалени тези задължения "Булгаргаз" подготви и нови договори за своите клиенти. В тях са предвидени гаранции за поръчани количества газ.

Още за икономиката на България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase