Барак Обама Снимка: Reuters
fallback

Когато става въпрос за влияние, явно политиката взема превес над бизнеса. Поне това сочи годишната класация на сп. Forbes за най-влиятелните личности в света – 6 от първите 10 места са окупирани от държавни глави.

Първото място е за американския президент Барак Обама. След него компания на върха му правят германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин.

Първият бизнесмен в класацията е на четвърто място – това е съоснователят на Microsoft Бил Гейтс, а след него е главата на Римокатолическата църква папа Бенедикт XVI.

Шести се нарежда президентът на американската централна банка Бен Бърнанке. Седми е кралят на Саудитска Арабия. Шефът на Европейската централна банка Марио Драги заема осмата позиция, в топ 10 са още главният секретар на Китайската комунистическа партия Си Цзинпин и британският премиер Дейвид Камерън. 

Френският президент Франсоа Оланд е на 14-о място. Италианският премиер Марио Монти е на 29-о място, а шефката на Международния валутен фонд Кристин Лагард е 38-а.  Уорън Бъфет е 15-и, след него е кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг.  Бразилският президент с български корен Дилма Русеф е на 18-а позиция. 

Най-младият в списъка е основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг, който е поставен на 25-о място, след като миналата година беше на 9-о място. Сред най-възрастните пък е 81-годишният медиен магнат Рупърт Мърдок, който е на 26-о място. 

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун е на 30-а позиция, а изпълнителният директор на Apple Тимъти Кук заема 35-ото място. 

В класацията на 44-о място е младият севернокорейски лидер Ким Чен Ун.

Сред странните попълнения в класацията на 63-о място пък е милиардерът-лидер на мексиканския наркокартел Синалоа - Хоакин Гусман, известен още с прякора Късия, пише Ройтерс.

За изготвянето на класацията, съставена от 71 личности, Forbes използва няколко фактора - броят на хората, над които личностите имат власт, финансовите ресурси, които те контролират, дали тези личности имат влияние в повече сфери и начинът, по който личностите упражняват властта си.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

91

===

преди 11 години

forbs.....

90

Анонимен

преди 11 години

102 кой го бръсне Иран а още по-малко Сърбия , става въпрос за световен мащаб

89

SS

преди 11 години

Да де, ама е важно какво му е влиянието - добро ли, или не...Я да питат за това някого в Иран, например... или в Сърбия, Китай:)

fallback