Парче от мозъка на Айнщайн. Снимка: Ройтерс

Мозъкът на Алберт Айнщай се е различавал значително от този на останалите хора. Това сочат открити неотдавна снимки, направени след смъртта на великия учен, съобщи United Press International.

След смъртта на Айнщайн през 1955 г. мозъкът му бил фотографиран, но много от снимките били смятани за загубени повече от 55 години. 14 от тях са били открити наскоро в Националния музей на здравето и медицината в Силвър спринг, Мериленд, където се съхраняват като част от дарението от наследството на патолога Томас Харви. Именно той направил оригиналните снимки, предава американският вестник USA Today.

Изследването на фотографиите е извършено под ръководството на експерта по еволюционна антропология Дийн Фолк от Държавния университет на Флорида в Талахаси.

"Айнщайн е имал необикновен префронтален кортекс, който може да е допринесъл за някои от впечатляващите му когнитивни способности", заяви Фолк. "Макар размерите и асиметричната форма на мозъка на Айнщайн да са нормални, префронталният, соматосензорният, моторният, париеталният, темпоралният и осципиталният му кортекс са удивителни", добавя той.

След като бил заснет, мозъкът на Айнщайн бил разрязан на 240 отделни части, повечето от които останали в Медицинския център към Принстънския университет в Ню Джърси. Местонахождението на някои части от мозъка му е неизвестно.

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното списание Brain.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase