Башар Асад. Снимка: архив, Reuters
fallback

Турският премиер се смята за халиф и за новия османски султан и гледа на Сирия с очите на колонизатор, заявява сирийският президент Башар Асад в интервю за руската телевизия на английски език Russia Today.

В интервюто, цитирано от турската частна телевизия НТВ, Асад отправя остри критики по адрес на турския премиер Реджеп Таип Ердоган, който е един от най-върлите критици на режима в Дамаск.

По думите на сирийския президент турският народ иска да има добри отношения с народа на Сирия, но правителството на Ердоган пречи на това.

"Ердоган смята, че ще си гарантира политическото бъдеще, ако Мюсюлманските братя поемат управлението в региона и по-специално в Сирия. Друга причина да е против Сирия е това, че се вижда като новия османски султан. Във вътрешния си свят той се възприема като халиф. По тези две причини Ердоган премина от политика на "нулеви проблеми" към политика на "нулеви приятели", заявява Башар Асад.

Сирийският президент казва също, че не вярва да се стигне до война между Сирия и Турция. "За война е нужна и подкрепата на народа. Голямото мнозинство от турския народ не иска такава война," посочва той.

Башар Асад отбелязва още, че снарядите от Сирия, паднали на турска територия, може да не са били изстреляни от сирийската армия, а от бунтовниците. По този въпрос сирийската страна е предложила на турските власти да бъде съставена комисия, но предложението й е било отхвърлено.

Асад уточни, че за последно е разговарял с Ердоган през май 2011 г., пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

151

Dracula

преди 11 години

Не обръщай внимание на този селски бабаит, Башар, мачкай турският башибозук !!!

150

Анонимен

преди 11 години

prez noshta asad im pysni ximiata do sytrinta niama da ima nito edin djafer nito edna aga ot dolinata na dalbokite gashti samo kurdite shte gi opraviat tia te veche daje i si sazdavat darjava tam .

149

Анонимен

преди 11 години

До Анонимен malka mu e pishkata kato tvyata mizernik

fallback