Снимка: архив, Reuters

Делът на празните офиси в София се задържа на ниво от около 30% през третото тримесечие на годината, като при сградите клас А процентът незаетост се движи около 18%.

Това коментира Владислав Кайзеров, мениджър “Офис площи” във Forton International, партньор за България, Сърбия, Косово и Македония на Cushman&Wakefield (C&W), на семинар за журналисти, на който бяха представени тенденциите на пазара на бизнес имоти през третото тримесечие на годината.

Няколко проекта клас А са вече запълнени на 100% и се очаква повишаване на заетостта на още няколко ключови офис сгради до края на годината, коментира Кайзеров.

Интересът на потенциалните наематели е концентриран основно върху първокласните сгради. “Офисите клас Б, разположени в по-трудно разпознаваеми локации, срещат известни предизвикателства при намирането на наематели”, посочи Кайзеров.

Общият обем офис площи към септември 2012 г. е 1 576 500 кв.м, като нови 19 100 кв.м бяха завършени през последните 3 месеца.

Новопостроените офис площи от юли до края на септември са с 20% по-малко спрямо предходния тримесечен период, но на годишна база се наблюдава ръст от 6 на сто.

До края на годината се очаква завършването на още 51 000 кв.м офиси в столицата.

Преместването на офиси продължава да е най-актуалната тенденция, а компаниите от IT сферата и телекомуникациите са сред най-активните офис наематели.

Наемните нива остават стабилни, като за сгради клас А в централната градска част нивата са между 12 и 15 евро на кв.м. В широк център и по основните булеварди наемите на клас А офиси се движат между 9 и 12 евро на квадрат, а офисите в покрайнините и клас Б офисите се отдават на стойност от около 6-8 евро на кв.м.

Пазарът на търговски площи е в очакване на третата вълна молове. Общият обем на търговските площи остава непроменен през третото тримесечие на годината – 594 410 кв.м, като на 1 000 души население са падат средно по 81 кв. м. Това нарежда България на 31-во място сред 35-те европейски държави.

Общо 4 търговски центрове се очаква да бъдат завършени до края на 2013 година – Bulgaria Mall (33 000 кв.м) ще отвори врати през декември тази година, Парадайз Център със своите 80 000 кв.м ще стартира през пролетта на следващата година.

В края на 2013 се очаква откриването на South Ring Mall (72 000 кв.м) и The Strand, първият открит мол в страната (30 500 кв.м).

С откриването на планираните обекти в София в края на 2013 година общият обем търговски площи в столицата ще се увеличи със 111%, отчитат от Forton. Това ще доведе до натиск върху наемните нива.

Още новини за пазара на имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase