fallback

 

 Американски морски биолози направиха акустичен анализ на звуци от кит белуга и установиха, че удивително приличат на човешката реч.

Учени от Сан Диего, Калифорния за пръв път са записали звуци, направили са им акустичен анализ и са били изненадани, че ритъмът е подобен на този на човешкия говор.

Резултатите са впечатляващи, тъй като китовете издават звуци с носната си кухина за разлика от хората, които използват ларинкса си. В случая конкретният кит  белуга е трябвало да направи някои сложни движения с мускулите си и с дихателния си отвор.

Тези усилия подсказват, че китът е бил мотивиран да осъществи контакт с хората, предполагат учените. Китът, наречен НОК, всъщност е починал преди 5 години.

Той бил на година при залавянето си в Тихия океан близо до Канада през 1977 г. Китът бил държан в голяма клетка в открито море от Националната фондация за морските бозайници на САЩ в Сан Диего, Калифорния, където участвал в научни изследвания.

Президентът на фондацията Сам Риджуей казва, че през 1984 г.  заедно с други изследователи близо до мястото с делфини и китове е чул звуци, като в първия момент си помислили, че си говорят хора, но толкова далеч, че да не се разбира точно какво си казват.

По-късно станало ясно, че звуците идват от кит белуга. 

Един от първите сигнали, предполагащи, че НОК е можел да звучи като човек, бил когато плуващият с него водолаз, излязъл на повърхността, защото си мислел, че колегите му го викат. Той излязъл от водата и попитал: "Кой ми каза да изляза?". Думата out от get out била повторена няколко пъти от НОК.

НОК е живял сред делфини и други китове, а край него често е имало хора.

Белият кит е издавал човекоподобните звуци около 4 години, докато достигнал период на сексуална зрелост, казва Риджуей.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 11 години

Мене пък *** болу к*ра.Аааа една котка току що ми седна там и заплака.

21

Баба Гица

преди 11 години

ДО 20 - Ако си мислиш че човека има разум-лъжеш се .Няма животно което да унищожава дома си-разбирай планетата.Както и няма такова ,което измисля смъртоносни оръжия за да убива себеподобни .А и познавам животни много по-умни от хора,които НЕ ми се иска да познавам .

20

от 21 до 20

преди 11 години

По твоята логика(на ком.20) ще вземе да излезе накрая, че мравките са по-разумни от нас, защото са измислили и построили нещо, което ние дори и с днешните технологии не можем :))) Биолозите казват, че животните се ръководят от първосигналната система,а при нас има и второсигнална и това ни правело по-разумни, само че честно казано аз познавам толкова интелигентни кучета и котки,и същевременно толкова глупави хора, че направо не знам кой-животните или хората действат по първосигналната система...

fallback