180 000 барела петрол се крадат всеки ден в Нигерия. Снимка: архив, Reuters

Главни купувачи на 180-те хиляди барела петрол, които всеки ден се крадат в Нигерия, са мрежи на организираната престъпност на Балканите и рафинерии в Сингапур, твърди цитиран от Ройтерс нигерийски политик, подел кампания срещу тази практика. Той споменава и България като страна, в която действат такива престъпни групировки.

Деле Коул е бивш президентски съветник и е от делтата на река Нигер, където се добива нигерийският петрол. Той заявява пред Ройтерс, че 90 процента от петрола, който се краде, се продава на световните пазари. Оценките са на петролни фирми и на нигерийското министерство на петрола. Само десет процента от крадения петрол се преработват на място от банди, които действат в ръкавите и блатата на делтата на Нигер.

Голяма част от продажбите на краден петрол, казва Коул, "са били проследени до криминални организации на Балканите, и по-специално в Украйна, Сърбия и България, които организации били по-известни с контрабандата на цигари или трафик на секс робини". Според нигериеца страната му има доказателства, че "балкански мафиотски организации са добре представени в Нигерия". Не е лесно да прогониш тези момчета. Те са хлъзгави като змийорки, казва той.

Нигерия произвежда по два милиона барела петрол на ден. Деветдесет и пет процента от приходите в бюджета идват от петрола.

Напоследък са зачестили кражбите на петрол, дело на местни банди, които участват в конфликта за преразпределяне на приходите от петрола. На местните банди обаче се пада по-малкият дял от кражбите. В по-големите кражби, които са в индустриални размери, са замесени политици, военни, западни банки и международната организирана престъпност, казва нигерийският политик.

Сега той е поставил началото на кампания, с която иска да привлече внимание към проблема и да накара правителството да се активизира, за да противодейства на кражбите на петрол, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase