Снимка: Булфото
fallback

Най-голямо ниво на заетост на легловия фонд в хотели и подобни заведения сред държавите-членкина ЕС е отчетен в България - близо 90 на сто заетост на местата за преспиване. Това сочат данни от изследване на Евростат за нивото на заетост на хотелската база в ЕС през юни 2012 г.

Данни на националната статистика показват, че през август 2012 г. реализираните нощувки у нас са били около 4,8 млн. броя, от които 3,5 млн. са на чужденци, пише БТА. Около 1 милион души, от които 780 хиляди чужденци са използвали местата за преспиване у нас през най-атрактивния месец от летния туристически сезон. Приходите от тези нощувки са били за около 200 млн. лева, от които 158 млн. лева от чужденци. Данните на НСИ за ползването на местата за преспиване у нас през 2011 г. сочат, че близо 5 млн. души, от които половината чужденци са били в нашите хотели и места за преспиване. Приходите от тези нощувки за 2011 г. са за над 730 млн. лева, като 520 млн. лева са приходите от чужденци.

Зад България в класацията на Евростат за използване на местата за преспиване остават Кипър - 77,4 на сто заетост, Малта - 75,7 на сто заетост и дори домакинът на летните олимпийски игри Великобритания - 72 на сто заетост на легловия фонд. Дори традиционно добре развити туристически дестинации като Франция и Испания отчитат съответно 70 и 60 на сто заетост на местата за преспиване. Най-ниско ниво на заетост на местата за преспиване е регистрирано в Словакия - 33,7 на сто, Румъния - 35,3 на сто и Полша - 44 на сто.

За първите шест месеца на 2012 г. данните на Евростат показват, че нетният коефициент на местата за преспиване в ЕС отбелязва спад от минус 0,5 процентни пункта в сравнение със същия период на 2011 г. Само в четири държави-членки на ЕС - България, Латвия, Литва и Германия - се наблюдава увеличение от 1 процент на коефициента на заетост в местата за преспиване в сравнение с 2011 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 11 години

Тези данни да не са правени от хората изчислили лихвите, които щеше да плати СО на Карат-С?

16

444

преди 11 години

Смешници!

15

До пералня

преди 11 години

А няма ДДС, друг път. Само, че е 9%, а не 20, но все пак го има.

fallback