Изпълнителките от "Pussy Riot" в съдебната зала. Снимка: Reuters

Руски апелативен съд потвърди присъдите от по две години затвор на две от трите пънкарки от групата "Pussy Riot", осъдени за хулиганство. Третата бе освободена, след като присъдата й бе променена на условна, предадоха ИТАР-ТАСС и Ройтерс.

Колегия на Московския градски съд потвърди присъдите на Надежда Толоконникова, на 22 години, и на Мария Альохина, на 24 години. 30-годишната Екатерина Самуцевич бе освободена още в залата на съда, след като присъдата й бе променена на условна с изпитателен срок 2 години.

Още по темата

Альохина и Толоконникова съгласно закона в рамките на десет дни трябва да бъдат изпратени в колония, където да излежат присъдата си.

Адвокатката на Самуцевич заяви пред съда, че подзащитната й по време на изпълнението в храма не е била на амвона, тъй като е била изведена от охраната. Те не е пяла, не се е молила, не е подскачала, китарата си дори не е успяла да извади, което се потвърждава от видеозапис, каза адвокатка. На първа инстанция съдията не бил определил ролята на Самуцевич в извършеното деяние, въпреки че нейните действия силно са се различавали от действията на останалите участнички. Самуцевич потвърждава, че е искала да участва, но не е успяла поради независещи от нея причини, ката адвокатката.

Преди това в съдебната зала днес трите изпълнителки от "Pussy Riot" заявиха, че не би трябвало да бъдат лишавани от свобода заради протеста им срещу руския президент Владимир Путин, като настояха, че проявата им в храма "Христос Спасител" не е била атака срещу религията, а е имала политически характер, предаде Асошиейтед прес.

"Не сме искали да обидим когото и да било", каза Мария Альохина, която заедно с Надежда Толоконникова и Екатерина Самуцевич се яви пред съда.

По думите й изпълнението, за което трите бяха осъдени на 2 години затвор за хулиганство, е било протест срещу Путин, както и срещу ръководството на Руската православна църква, което открито подкрепя управлението му.

"Отидохме в катедралата, за да изразим протеста си срещу съюзяването между политическия и духовния елит", заяви тя.

Съдията по делото се опита да прекъсне изявлението, когато в него стана дума за руския президент. Тогава Надежда Толоконникова заяви, че Путин прави всичко възможно, за да предизвика гражданска война в страната си.

Процесът срещу изпълнителките от "Pussy Riot" беше осъден от САЩ и ЕС, според които делото е свидетелство за засилващия се стремеж на Путин да потисне несъгласието, след като се върна на президентския пост. Наскоро Путин каза, че съдът е взел правилно решение по делото.

Един от адвокатите на изпълнителките поиска съдът да се произнесе по "недопустимостта на намесата на Путин" в процеса.

Църквата казва, че ще настоява за помилване на трите жени, ако те се покаят. Подсъдимите обаче заявиха днес, че не могат да се покаят, защото не изпитват религиозна омраза, и поискаха присъдата им да бъде преразгледана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase