Тотю Младенов, Снимка: БТА
fallback

Безработицата в България през септември е била 10,6%, обяви социалният министър Тотю Младенов днес.

Става дума за измерването по методологията на Агенция по заетостта, която се различава значително от тази, която прилагат НСИ и Евростат.

Това е незначително понижение спрямо август, когато по методологията на АЗ безработицата беше 10,7 на сто. Данни от НСИ и Евростат за септември все още няма, но за август отчетената от двете институции безработица бе 12,5 на сто.

Държавата продължава да разчита на европейските програми за заетост като основен механизъм, който да намали безработицата в страната. Това заяви в интервю за bTV социалният министър Тотю Младенов, като изтъкна предимствата на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Тотю Младенов даде пример за ефекта от програмата за човешките ресурси в област Смолян. Той обясни, че в момента там безработицата е 18%, тъй като по европрограмата са назначени над 4300 души на работа. Без тази субсидирана заетост безработицата щеше да е поне 26%, каза министърът.

Като напомни, че заради кризата у нас  динамиката на българския пазар на труда е голяма, Младенов призова работодателите да кандидатстват по програмите, което ще им позволи да назначат поне по един или двама нови служители, и то без да правят разход за тях.

Министърът на труда няколко пъти призова бизнеса да участва активно по всички схеми на оперативната програма, защото те дават възможност за назначаване на хора и за разкриване на нови работни места, което е основният проблем на пазара на труда у нас в момента.

Младенов подчерта, че европрограмите спестяват пари на работодателите, защото чрез тях държавата им осигурява пари за заплати, изплаща осигуровки, транспорт до работното място и други.

Все още в България производителността на труда е ниска, сравнена с тази в други европейски държави, призна министърът на социалната политика, и посочи, че това е основната причина, поради която бизнесът се намира в затруднено положение да разкрива нови работни места.

Заради това фирмите у нас не могат да си позволят и предлагането на по-високи заплати и различни социални придобивки. Същевременно министърът напомни за тежката ситуация на трудовия пазар в Европа и предимството на еврофондовете, с което разполагаме в България.

В бюджета за следващата година е заложено средно ниво на безработицата от 10,9 на сто при ръст на БВП от 1,8 на сто.

Още новини за икономиката на България четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

106

Ивалина

преди 11 години

Къде видяха намаляване на безработицата,след като всички сезонни работни места се закриха..

105

Анонимен

преди 11 години

ДА ВЗЕМЕМ ТОЯГИТЕ И ДИМ ДА ГИ НЯМА ,ЧЕ МИ СЕ ГАДИ ОТ ПРОСТИ ПОЖАРНИКАРИ И ФИЗКУЛТУРНИЦИ.

104

an

преди 11 години

Младенов това го кажете на Борисов,а не на народа,излезте и вижте какво става в държавата а не плащайте излишни пари на некомпетентни служители да ви водят лъжлива статистика.Сега е БУМ на безработицата ,отворете си очите!Все пак хората не са балъци и няма да ви търпят дълго!

fallback