Снимка: Reuters

Опозиционната коалиция "Грузинска мечта" на милиардера Бидзина Иванишвили води пред партията на президента Михаил Саакашвили на парламентарните избори в Грузия, показват предварителните частични резултати, обявени днес от Централната избирателна комисия и цитирани от ИТАР-ТАСС и Франс прес.

Данните след обработването на бюлетините от 7,62 процента от избирателните райони показват, че "Грузинска мечта" е на челна позиция на изборите с 57,3 процента от пропорционалния вот, докато Единното национално движение събира 37,9 процента, съобщи на сайта си днес грузинската ЦИК.

Комисията посочи също, че хакерска атака на сайта й е забавила оповестяването на първите резултати.

Десетки хиляди поддръжници на "Грузинска мечта" празнуваха през цялата нощ в Тбилиси. Хиляди се събраха на главния площад "Свобода", където развяваха синьото партийно знаме. Те пееха, прегръщаха се и огласяваха грузинската столица с клаксони.

Още по темата
 Ако "Грузинска мечта" спечели мнозинство в парламента, това ще е първото предаване на властта чрез избори от една партия на друга в Грузия след разпадането на СССР.

Петдесет и шест годишният Иванишвили притежава състояние, което се равнява почти на половината от грузинската икономика. Привърженици на Саакашвили обвиняват Иванишвили, който е натрупал повечето от парите си в Русия, че е подставено лице на Кремъл.

Милиардерът отрича, но казва, че ще се справи по-добре от Саакашвили в поддържането на връзките с Москва.

Грузинският парламент наброява общо 150 депутати, като 73 места се попълват чрез мажоритарно гласуване, а останалите 77 - от национална пропорционална листа. Прагът за влизане в събранието е 5 процента от гласовете, съобщава БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase