Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

България

Волята на правителството в отстояването на вече взети решения ще бъде изпитана съвсем скоро – при това по въпрос, който рязко разделя обществото. Става дума за забраната за тютюнопушене в заведенията, която според хотелиери и ресторантьори ще доведе до масови фалити.

Очертана е доста грозна картина, която сякаш е преувеличена - „бизнесът“ говори за заведения с 90% спад на оборотите заради забраната за пушене. Какво ли е било конкурентното предимство на тези заведения по време на „свободния режим“ тогава...

И по друга болна тема – лихвите. Тези по депозитите падат, същото се случва и „с някои кредити“ - причината е понижената доходност по държавния дълг на България, а констатацията – на Левон Хампарцумян.

На този етап обаче при ипотечните кредити явно няма поевтиняване, тъй като все по-масирано се насочваме към малките апартаменти и кредити.

По света

Борсовата новина от вчера е рекордната цена от 700 долара, достигната от акциите на Apple. Така почти се постига паритет между цената на iPhone и акция от компанията. Технологичният гигант не слиза от медиите, което пък помага доста на последните.

По-важното от световната политика обаче е подкрепата, която германският канцлер Ангела Меркел оказа за намеренията на ЕЦБ и нейния председател Марио Драги за изкупуване на облигации. Това е важна стъпка за успокояване на изнервените пазари в момент, когато американската икономика се доказва като доста устойчива.

Между другото

Германските домакинства стават все по-богати, докато китайските богаташи са принудени да се разделят с голяма част от състоянието си. И за двете тенденции виновна е кризата, но в първия случай заради спестовността на германците, а в другия – заради известни сътресения в цените на активите.

Дебатът

Темата за АЕЦ Белене отново е на дневен ред – в очакване на исковете на руската държава и съдебните решения. На този етап очакванията в Русия са, че ще бъдем осъдени, докато правителството ни убеждава в противното.

Затова питаме – какво е мнението ви за строителството на АЕЦ Белене и решението на правителството да се откажем от него? Очакваме позициите ви на info@investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

105

ii

преди 11 години

Това дупедавско правителство създава изкуствени проблеми, за да разделя хората. Стотици години пушачи и непушачи си се оправят прекрасно, няма проблем да има и заведения за пушачи, и за непушачи. Факт е, че заведенията фалират, и че 50% от нацията ще бъде принудена да търпи явна дискриминация. Ама искат да се занимаваме с глупости, за да не мислим как ни ши*ат всички - и пушачи, и непушачи.

104

Калоян

преди 11 години

133 Тогава си пуши цигарките спокойно. Но идеята ми беше че при по развитите общества има и по малко пушачи и много повече радости и не само това. Ние не сме развито общество, благодарение на куп причини, но основните са образование и култура ми Янко ...

103

до 145

преди 11 години

къв бизнесмен си ти ве мишок , глей си там селото и не мяукай по форумите с батковците.

fallback