Снимка: МВР
fallback

Организирана престъпна група за манипулиране на електромери с цел укриване на реално консумираната електроенергия разбиха от МВР. Операцията е проведена във взаимодействие с представители на ЧЕЗ и под ръководството на Специализираната прокуратура.

На 15 септември в столицата в момент на извършване на манипулация на електромер в търговски обект са задържани двама от групата. Други двама са задържани в офис на ЧЕЗ.

Трима от заловените - В.С./46 г./, М.П./38 г./ и А.Л. /40 г./ са действащи служители на електроразпределителното дружество, занимаващи се с отчитане на консумираната електроенергия. Четвъртият – С.П./37 г./ е бивш техен колега.

Работата по случая започнала в началото на годината, когато в главната дирекция постъпил сигнал за престъпната дейност.

В хода на оперативните действия било установено, че участниците в групата са осъществявали контакти с клиенти на електроразпределителното дружество, стопанисващи предимно търговски обекти с голям разход на ток.

Срещу съответно заплащане те въздействали многократно върху електромерите или некоректно вписвали данни за отчетената консумация с цел укриване на реалното потребление. По този начин генерирани големи загуби за ЧЕЗ. В електроразпределителното дружество дял от 33% има и българската държава.

В деня на операцията са извършени процесуални действия, при които на адреси в столицата, от автомобили и от задържаните са иззети над 200 електромера, над 1100 пломби за електромери, множество холограмни стикери, пломбажни клещи, матрици за пломбажни клещи, типови ключове за ел.табла, документи, мобилни телефони, пари и други вещи.

Образувано е досъдебно производство. На четиримата са повдигнати обвинения и са задържани за 72 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Гнафт

преди 11 години

Тия са попрекалили с намесата и електромера е тръгнал да върти на обратно, после са си поискали разликата от енергото.

25

Анонимен

преди 11 години

До Анонимен 22Да боравиш с ел. енергия си е риск за живота. Особено когато е по втория начин... Ами ако нещо се обърка и вземеш, че пукнеш за някакви 500 лв?Не са отишли от хубаво да работят на черно тези хора, т.нар. организирана престапна група. ХахахахаПолицейска държава станахме, под управлението на организирана "полицейска" група сме!

24

Franse

преди 11 години

Ot 2009 g . Vav Francia sam sas cialoto si semeistvo - kashtata mi e zakluchena i se ohraniava ot ohranitelna firma COD ! Ot VIK mi saobshtavat she sam im daljal 700 lv i sa me dali na sada ! Do 2009 sam si plashtal zadaljeniata imam i fakturi ! Taka che ne samo energeticite no i VIK to pochna na avanta ! Tova e vav Nova zagora !

fallback