Rita Ora. Снимка: Getty Images

Очакванията ни към комерсиалната музика открай време не са особено големи, след като през последните години еднодневките завзеха ефира на MTV и другите широко популярни телевизии, а българските радиа се ориентираха към още по-празните откъм съдържание и музика румънски хитове.

От време на време обаче, на световната музикална сцена се появяват единични бижута, които връщат вярата ни и оставят повече от мимолетно впечатление.

Тази година не беше особено благодатна в това отношение, но и това е на път да се промени. След като 2012 започна особено силно с Born To Die на Лана Дел Рей, то никой друг албум не можа дори леко да достигне албума на изкусителната американка и тя убедително водеше в класациите за най-стойностен албум на годината.

Дебютният албум на Rita Ora обаче, изпълнителката на така популярния хит Hot Right Now, се оказа изненадващ претендент за титлата и без съмнение веднага влиза сред топ проектите на 2012.



Дори хитовото Hot Right Now да ви е омръзнало вече, то не отписвайте Ora, защото той е едно истинско пътуване сред неограничените гласови възможности на британката с косоварски корени.

Rita Ora е родена в Прищина през 1990, но още в същата година семейството й емигрира в Обединеното кралство, където тя израства.

Сериозната й музикална кариера започва през 2007, когато тя се появява в едно от парчетата на Крейг Дейвид, а по-късно се запознава с Jay Z, който веднага оценява големия й талант и скоро я привлича в Roc Nation.

Първият комерсиален пробив идва с общото парче с DJ Fresh – Hot Right Now, един от хитовете на 2012 до момента. Но албумът Ora е много повече от това и няма как да бъде по друг начин, след като продуценти са впечатляващи имена като Chase & Status, Kanye West, will.i.am, Drake, Diplo.

Доста свежото звучене на How We Do (Party) му отрежда да бъде водещият сингъл на проекта, но и то не може да отрази напълно класата на Ora.

Тя се крие в такива парчета като RIP с Тайни Темпа, вълнуващо и стремглаво препускане между красивите вокали на Ora, рапирането на Темпа и вече култовия мотив на Nneka от парчето Heartbeat. Като дълбоките и тъжни Love And War с J. Cole и Been Lying, демонстриращи напълно невероятния глас на младата звезда, както и в меланхоличното Hello, Hi, Goodbye, продуцирано от вездесъщия Diplo.

Макар тя да посочва Гуен Стефани като нейн идол, то не можем да не отбележим колко много изпълненията на Ora ни напомнят за Бионсе. Което не е учучващо, като се има предвид, че съпругата на Jay Z е била ментор на британката в последните години.

Сред страхотните вокали и бързото звучене на албума обаче се открояват две парчета, които изпъкват като съвършени продукции. Radioactive е ултимативното, безпощадно доказателство за свръхсилата на вокалите на Ora, ката мелодия и вокали се съчетават по уникален начин, превръщайки парчето в едно от най-класните на поп сцената за последните години. Това не бива да ни изненадва, тъй като то е написано от Rita Ora и Sia Furler, която стои зад култовото вече Titanium на Давид Гета. Проектът завършва с не по-малко качествено изпълнение – може би най-свежото лятно парче Meet Ya, веднага връщащо ни по плажовете в горещия сезон. То звучи като перфектното мечтателно и носталгично изпълнение, посветено на хубавите моменти на младостта и любовта.



Албумът Ora изненадва със своята завършеност, оригиналност, разнообразие и най-вече класа. Рядко на поп сцената се появяват такива бижута, които още с първото слушане да ни убедят, че си заслужават да бъдат на върха, но Ora се е справила блестящо и нейната звезда тепърва ще заблести още по-ярко.



Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase