Снимка: Reuters
fallback

С атаките към производителите на възобновяема енергия от фотоволтаици на практика държавата иска да отклони вниманието на обществото от основния проблем, довел до извънредното поскъпване на тока до 13% при предварително обявените 10%.

Това съобщи за Investor.bg председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов по повод публично оповестените от държавните институции причини за поскъпването на енергията за потребителите от първи юли.

„Реалната причина за промяната е, че трябва да се спасява Националната електрическа компания (НЕК), която има огромни финансови задължения и те не могат да бъдат обслужвани. С тази цел повишаването на цената на тока е необходимо, за да бъде капитализирана компанията“, обясни Газдов.

Според инвеститора общественото мнение се манипулира и за размера на присъединените соларни мощности. Вместо обявените 600 мегавата експертите на асоциацията смятат, че реално са сключени договори за 350 – 400 мегавата, които ще се плащат на по-високата цена от 485 мегавата, валидна преди 1 юли.

Останалите мощности тепърва ще бъдат присъединявани към електрическата мрежа и ако това стане, цените, по които този ток ще се купува, ще бъдат 236 лв. за мегават. По този начин НЕК ще получи по-висок приход, тъй като за 200 мегавата ще плаща значително по-ниска цена от обявеното, поясни още Газдов.

„Свидетели сме на едно раздуване на балона за добавката „зелена енергия” в цената на тока, което на практика означава, че от потребителите ще бъдат събирани повече пари с аргумента, че те трябва да отидат за събиране на задълженията по изкупуване на нови соларни централи, които се били разраснали неочаквано и не се знаело, че ги има“, заключава бизнесменът.

От името на колегите си шефът на асоциацията изрази своето недоволство от факта, „че темата възобновяеми източници се политизира по най-грозния начин. В момента тя се използва като зловонна снежна топка, с която се замерят управляващи и опозиция, а всъщност и едните, и другите са еднакво отговорни за хаоса в сектора, защото нито тройната коалиция, нито ГЕРБ успяха да произведат политика, която да гарантира устойчив растеж на сектора при разумни цени“, посочи още Никола Газдов.

Цялото интервю четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

89

Анонимен

преди 11 години

Представяте ли си утре да излезне новина от същите тези инвеститори, че за даразсеят "грозното политизиране" ще продават електроенергията на цените на АЕЦ.Както се казва "а дано ама надали".

88

Антон

преди 11 години

Друго не съм и очаквал да кажат инвеститорите. Алчни ***!

87

Анонимен

преди 11 години

ХАХ.н а дядо господ ли превеждат пари за слънцето и вятъра че са по скъпи от атомни реактори урани идр тем подобни!?вятър и мъгла

fallback