Общ преглед

Тиесто е  най-богатият диджей в света според класацията на CelebrityNetWorth със своите 65 милиона долара. Холандецът очаквано е застанал на трона, след като много от електронните фенове го обявяваха за крал на електронната музика.

В последните няколко години славата му нарасна многократно с новия му, по-комерсиален стил, с който успя да завладее и САЩ. Огромните суми, които класацията съобщава дори за не толкова известни диджеи, само доказват колко се е засилила в последните години електронната сцена и как нейните най-ярки представители вече наистина са се превърнали в модерните рок звезди, както Rolling Stones предрече преди време.


Тиесто оглавява класацията с неговите 65 милиона, частен самолет, на който прекарва по-голямата част от живота си, както и три луксозни имения. Промяната в неговото звучене, която той наложи през 2009, със сигурност е допринесла много за това класиране, тъй като само огромното му, двугодишно турне с 150 участия в подкрепа на последния му за момента албум – "Kaleidoscope", му е донесло 30 милиона през 2009 и 2010.

Хонорарът му за едно участие пък е поне 6-цифрена сума, а когато става въпрос за новогодишно участие или частно изпълнение за някой арабски шейх то сумите достигат няколко милиона. Но диджеят остава все още земен и след обявяването на резултатите отговори на няколко въпроса от своите фенове в уеб страницата си.

Той заяви, че в началото на кариерата си е пускал за по 50 долара на вечер в своя роден град Бреда, а в онзи период му се е налагало да работи и на допълнителни места като продавач в музикален магазин или дори като разносвач на пица. Той окуражи младите хора да преследват мечтите си и казва, че когато обичаш това, което правиш, парите нямат значение.

Холандецът  оставя зад себе си други не по-малко известни свои колеги, като динозаврите  Paul Oakenfold  с 55 милиона и Paul van Dyk с 50 милиона долара.

Легендата John Digweed e четвърти с 45 милиона, а след него остава кралят на класациите на последните години – Armin van Buuren с 40 милиона.

Десетката допълват Sasha, Judje Jules, Pete Tong, Daft Punk и Моби. Прави впечатление, че главно старите имена на електронната сцена, които вече повече от 15 години я движат, са заели челните позиции, но новите звезди като Calvin Harris,  Deadmau5 и Skrillex за няколко години също са натрупали солидно богатство.

Френските гении от Daft Punk пък имат по 30 милиона на човек, което означава, че ако се гледа общото им богатство, дуото би заело втората позиция и то напълно заслужено, след като Daft Punk са сред създателите на френския house и са истински класици на този жанр.

В този смисъл обаче се усъмняваме леко в доста задната позиция на Давид Гета (David Guetta) – един продуцент, правил дълги години също подобен френски house, а в последните няколко винаги заемащ челните позиции на комерсиалните музикални класации.

Гета е може би сред тримата най-известни артисти от електронната сцена, затова и ни учудва, че е поставен чак на 11-то място с 25 милиона. Същото важи и за големите любимци на публиката от последните години – Swedish House Mafia, които имат едва по 4 милиона според класирането.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase