Снимка: Булфото
fallback

Всяко второ бездомно куче в София не е родено на улицата, а е било изоставено от своя стопанин, показват данни на международната организация за защита на животните "Четири лапи".

От 2008 до 2011 г. няма нито един наказан собственик, който е изхвърлил домашния си любимец на улицата. Все още реално не работи и единната база данни, в която трябва да се вписват данните от микрочиповете на домашните кучета, посочват от организацията.

Според специалистите от “Четири лапи“  у нас все още няма работещ механизъм, който да спре масовото изоставяне на домашни кучета и това е в основата на проблема с бездомните животни.

По техни данни всяка година от улиците на столицата се изтеглят под една или друга форма над 4 000 бездомни кучета, но местата им веднага се заемат от поредните изоставени домашни любимци.

Ако има стриктен контрол върху безотговорните собственици на домашни кучета и се намали до минимум броят на изоставените животни, проблемът може да се реши в рамките на 2-3 години, смятат от "Четири лапи".

Единствената причина за липсата на трайно намаляване на бездомните кучета е заниженото прилагане на разпоредбите на законодателство, което дава ясни насоки какви мерки трябва да бъдат взети, за да се реши проблемът, смятат от “Четири лапи“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

126

един

преди 11 години

Никакви бездомни кучета! Изкарват заплатите си покрай тях и не помагат на никой .Всъщност бездомните кучета са измъчени и потенциално агресивни- болни ,жадни и гладни в студ и жега.Пилеят се пари и време за *** наредби за домашни любимци ,които припикават и осират тротоари и градинки.Това е узаконена слободия.Който иска животни ,да стане животновъд на село ,не в апартамент!

125

Анонимен

преди 11 години

Някои хора тук постоянно твърдят, ама имало само две ухапвания на хора за толкова време и какво толкова. Става въпрос за две РАЗКЪСВАНИЯ на хора. Единият човек почина, вторият бере душа. УХАПВАНИЯТА и нападения са стотици и хиляди и за тях въобще никой не изнася информация. Нещата са направо страшни.

124

Анонимен

преди 11 години

Пълни глупости. Това може да го твърди само човек, който никога не е имал животно.

fallback