Четири партии влизат в Парламента. Снимка: Булфото
fallback

Четири партии ще застанат зад банките в парламента, ако изборите бяха днес. Това са ГЕРБ, БСП, “България на гражданите“ и ДПС.

Подкрепата за ГЕРБ в началото на юни е 22.3 на сто, показва национално представително проучване на "Алфа рисърч", направено между 31 май и 7 юни сред 1025 души.

На второ място остават БСП, подкрепена от 18 на сто от запитаните. 5.5% пък заявяват, че биха гласували за “България на гражданите“ - партията, която Меглена Кунева предстои да учреди на 1 юли. Гласът си за ДПС са готови да дадат около 5 процента от избирателите.

Под четири процентовата бариера остават “Атака“ с подкрепа 1.5 на сто. Разпадът на Синята коалиция се отразява негативно на ДСБ и СДС. Партията на Иван Костов получава 1.7%, а доскорошните им партньори малко по-висока – 2.1 на сто.

37.2 на сто от запитаните са заявили, че няма да гласуват.

Като цяло управляващите успяват да запазят  одобрението за дейността на оглавяваните от тях институции на нивото от преди три месеца.

Положителните оценки за президента Росен Плевнелиев остават над два пъти по-високи от негативните - 39 процента към 15 на сто. Мнение за дейността му не могат да изразят 46 процента. Общественото мнение е силно поляризирано за първите 100 дни от работата му - 35 процента смятат, че работи по важни задачи, но други 37 на сто не виждат съществен фокус във работата му. През последните три месеца държавният глава губи 4 на сто доверие.

22 на сто от запитаните пък одобряват работата на кабинета, а 33% изразяват негативна оценка. Негативните оценки за правителството намаляват с 3%.

Според социолозите не може обаче да се говори за тенденция на покачване на доверието към кабинета, тъй като 45 процента от анкетираните се въздържат от оценка за работата му.

Парламентът традиционно не се радва на високо одобрение. Едва 9 на сто подкрепят работата му, а 14 на сто оценяват положително работата на Народното събрание.

Най-голям ръст в одобрението сред членовете на кабинета бележи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. 23.2% я определят като успешен министър. Лек ръст в доверието бележат и вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов(22.7%) и министърът на културата Вежди Рашидов(12.3%). На положителна оценка се радват и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов(16.4%) и министърът на външните работа Николай Младенов(15.8).

Двамата нови министри – на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и на здравеопазването Десислава Атанасова – засега “наследяват“ по-скоро критично отношение, характерно и за предшествениците им. Добрев и Атанасова се радват на подкрепата на 6 на сто от анкетираните.

Негативни оценки се дават и на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, на финансите Симеон Дянков и на околната среда и водите Нона Караджова.

Премиерът Бойко Борисов пък получава подкрепата на една трета от имащите право на глас. Оценката за министър-председателя Бойко Борисов продължава да е положителна - 36 процента и 33 на сто отрицателни оценки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

192

Анонимен

преди 11 години

до 238, 240 ясно е че си едно и също лице. Агитацията ти е на нивото на 9 септември. Ужас. Ако наистина ви се плаща то не могат ли молко по-интелигентни да си хванат. Та при вас ефектът е обратен. Аз съм фен на ГЕРБ но от вас ми се драйфа.

191

Анонимен

преди 11 години

И кой е правил тези менте-изследвания? Не видях никъде. Ясно - на когото е платено!

190

до 237

преди 11 години

"Дойде ли гордост, идва и срам." - това пише Библията по отношение на хора, като теб

fallback