Археологът Николай Овчаров показва находката във Велико Търново - мъж, погребан с ритуал против вампирясване. Снимка: БТА
fallback

Вампириадата в България продължава!

След като в Созопол бе открит скелет, за който се твърди, че е на кръвопиец, пренасянето му в Националния историческия музей в София нажежи фокуса на общественото внимание, а от Би Би Си дадоха заявка за филм, днес в църквата "Св. св. Петър и Павел" във Велико Търново бе открито погребение с обреди против вампирясване.

Заслугата е на археолога проф. Николай Овчаров и неговия екип.

Oще по темата

Родният Индиана Джоунс заяви пред струпалите се журналисти, че е извършен двоен обред – с метални скоби, сложени върху гръдния кош и крайниците и покриване на гроба с въглени. Овчаров го определи като двойно предпазване.

Според откривателя на погребението, то е извършено между XVI-XVII век, но на този етап е рано да се даде по-точна датировка.

По думите на археолога скелетът е на мъж около 30 години - всичките му зъби са здрави и са на мястото си.

По всичко личи, че ритуалът против вампирясване не е толкова рядък, както се е предполагало. Това е само ритуал против вампирясване, а не ритуал за вампир.

"Пази Боже да има вампири. Аз бих се уплашил да живея на този свят", каза археологът.

Овчаров посочи, че това са суеверия, проникнали дълбоко в народопсихологията на българите. Те са били най-силни през XV-XVIII век., когато няма официална църква и като цяло не съществува държава. Тези ритуали са езически, като на някои места продължават и до днес. Изпълняват се от роднини на покойника.

Междувременно директорът на Археологическия музей в Созопол Димитър Недев заяви, че в черноморския курорт няма да бъдат излагани за експозиция откритите скелети при погребения, за които има елементи на ритуали срещу вампири.

"Ние кости няма да излагаме. Това е едно великолепно място, за да си позволим да го превърнем в сбирщина на разни окултисти. Може би ще е сензационно, но ако го направим под стъкло, ще чупят и ще разрушат съоръжението", заяви Недев пред "Фокус".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Спиридон

преди 11 години

ахахахахахахахахах :D:D:D:DBBC дали заявка за филм :D:D:D "Indiana Jones and the Last Ancient Vampire King"След като вече са цяла шайка да вземят да нахапят много ***, обезателно!!!

31

Анонимен

преди 11 години

В този созопол е целия персонаж от романите + йоан кръстител.... очаквам до 2 месеца да изкопае и ноевия ковчег

30

АЗ

преди 11 години

"Това е едно великолепно място, за да си позволим да го превърнем в сбирщина на разни окултисти. Може би ще е сензационно, но ако го направим под стъкло, ще чупят и ще разрушат съоръжението"Ей умен си като двама ***!Никой истински окултист, няма да отиде и да ти счупи стъклото, само глупавите тийн-сатанистчета са способни на това, ех ***, говедооо.....

fallback